sobota, 15 marca 2014

fougasse z oliwkami


Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, 
chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. 
Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki,
jednak z tego powodu nie można go długo przechowywać - 
powinien być zjedzony jak najszybciej.
Jeffrey Hamelman
Chleb 

Fougasse to propozycja Amber w marcowej piekarni. Wypiek tego pysznego chlebka w kształcie liścia zaproponowała Magda, na podstawie przepisu Jeffreya Hamelmana z książki "Chleb". Fougasse z oliwkami jest bardzo łatwy do zrobienia, jego pieczenie jest rozłożone w czasie, a z przepisu wychodzą dwa śliczne chlebki. Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarować oliwą, posypać gruboziarnistą solą, ulubionymi ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem. 
 

122 g mąki pszennej chlebowej
79 g wody
3 g soli
szczypta drożdży instant

Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb. Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w temperaturze około 21º C. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać. 


320 g mąki pszennej chlebowej
48 g mąki pszennej razowej
255 g wody
6 g soli
3 g drożdży instant
26 g oliwy
40 g oliwek
cały pâte fermentée

Do dzieży miksera wsypać mąki, dodać sól, drożdże oraz wodę i mieszać całość na pierwszej prędkości 3 minuty, aby składniki się połączyły. Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn. Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Włączyć drugą prędkość i dodawać oliwę, mieszać przez 5 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową. Dodać oliwki i mieszać na pierwszej prędkości, tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone. Ciasto przykryć i odstawić do fermentacji na 2 godziny. Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji, ciasto wyjąć z dzieży na obsypany mąką blat, delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy, obrócić o 90º i znów złożyć na trzy. Po 2 godzinach ciasto podzielić na pół, lekko zaokrąglić, położyć złączeniem do dołu na posypanej mąka powierzchni i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut po czym rozwałkować tak, aby przybrało owalny kształt. Przykryć i odstawić na godzinę w temperaturze około 24º C. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie je rozciągnąć, mniej więcej o połowę. Uformować wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy, a następnie naciąć. Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły. Przełożyć chlebki na blachy do pieczenia posypane semoliną. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230º C, naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą i piec 20 minut, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.


Fougasse z oliwkami pachnie też u:

24 komentarze:

  1. Kamilko, piękne listki. I jak ślicznie zrumienione. :))
    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wypieczone listki! Dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fougasses jak z prowansalskiej boulangerie!
    Pysznie Ci się udały.
    Bardzo dziękuję,że niezawodnie z nami pieczesz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilo, chlebki wyszly ci jak marzenie. Pieknie sie prezentuja na zielonym tle. Ja tez posypalam ziolami, przyprawami i wroce do przepisu niedlugo. Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego moje były tak gigantyczne? Ale pięknie Ci wyszły:-)) Chętnie skubnęłabym Twojego;-))Buziaki:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Na medal , na złoty medal wyszły

    OdpowiedzUsuń
  7. wyszedł pieknie, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólny czas-M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie Ci sie upiekły, do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podobają ! Pozdrawiam, cieszę się, że mogłam z Wami piec!

    OdpowiedzUsuń
  10. Już się cieszę na następne spotkanie !
    Pięknie Ci się liście upiekły i sfotografowały :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo udane listki. Pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Francuz na widok Twoich fougasses zapewne wrzasnąłby 'ulala!!!' ja też zareagowałam tym okrzykiem gdy zobaczyłam Twoje kształtne liściochy :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieknie Ci wyszły! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne i apetyczne liście, dziękuję za wspólne pieczenie, to super przygoda, pozdrawiam serdecznie, Ela

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nigdy nie próbowałam. Wyglądają cudownie Kamilko! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajnie Ci się udały fugaski. Dziękuje za wspólny sobotnie pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za wspólne pieczenie:-), super Ci się upiekły liście:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ślicznie wyszły:)) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  19. Chociaż jedna osoba przyznała, że to łatwy wypiek:)
    To że śliczne, to widać gołym okiem:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie wypieczone ;) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo Ci dziękuję za wspólne pieczenie . Twoje fougasse wspaniale się prezentują !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają pysznie! pewnie były bardzo chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jakie smakowite liście Ci wyszły! Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect