sobota, 28 maja 2011

pesto z liści rzodkiewki


Pomysł na wykonanie pesto z liści rzodkiewki znalazłam na stronie Strawberries from Poland i od razu przypadła mi do gustu, tym bardziej, że w ogródku takie piękne liście rzodkiewki, aż grzech ich nie wykorzystać. Pesto świetnie komponuje się na kanapkach.


3 pęczki liści rzodkiewki
garść ziaren słonecznika
garść startego parmezanu
2 ząbki czosnku
oliwa
sól


Liście rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć, pozbawić je twardych części. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Liście, słonecznik, parmezan i czosnek umieścić w malakserze i miksować do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać oliwę, jej ilość zależy od gęstości pesto. Pesto przełożyć do słoiczka.

10 komentarzy:

  1. Ależ ono ma wspaniały kolor! Zaczynamy się rozglądać za ładnymi liśćmi rzodkiewki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że u mnie na rynku rzodkiewek z ładnymi listkami nie uświadczysz. Zjadłabym sobie makaron z takim pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie liście z rzodkiewki zjada królik:) Piękny kolor ma to pesto.

    OdpowiedzUsuń
  4. kolor faktycznie imponujący:) podzielam jednak żal Usagi, już parę razy przymierzałam się do liści rzodkiewki, ale te kupne nie wyglądają najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajna zieleń! i taki niebanalny smak.

    OdpowiedzUsuń
  6. Just-great-food, rozglądajcie się bo naprawdę warto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Agnieszko, mogę dosłać rzodkieweczki z ogródeczka, na pyszny makaron. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pat, może króliczek odda parę takich liści. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, do Poznania mam niedaleko, mogę podrzucić ładną rzodkiewkę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Asieja, ostatnio wszystkim liściom zaczęłam się przyglądać i zastanawiam się, czy można z nich zrobić jakieś smakołyki. Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect