czwartek, 26 maja 2011

krem z pomarańczy, rabarbaru i mascarpone


Krem z pomarańczy, rabarbaru i mascarpone na Dzień Matki. To deser o delikatnej, śmietankowej konsystencja gęstego kremu o pomarańczowej nucie, przełamany kwaskowatym smakiem rabarbaru z przepisu Garego Rhodes.

350 g rabarbaru
2 łyżki cukru
3 łyżki wody


Rabarbar oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki. Wrzucić do rondla, wsypać cukier, wlać wodę. Gotować na małym ogniu przez 8 minut, mieszając. Odcedzić owoce, gotować syrop, aż zgęstnieje. Wymieszać syrop z ugotowanym rabarbarem.


75 g cukru
3 żółtka
3 łyżki soku z pomarańczy
  1 łyżka dżemu pomarańczowego
2 łyżki soku pomarańczowego
175 g sera mascarpone
3 łyżki likieru pomarańczowego
200 ml śmietany do ubijania

Do miski wrzucić cukier i żółtka, wlać sok z pomarańczy, ubijać na parze, aż masa podwoi objętość. Zdjąć z ognia i ubijać kogel mogel, aż wystygnie. Dodać dżem i sok pomarańczowy, wymieszać. Dodać masę do sera mascarpone, dolać likier, dokładnie wymieszać. Przełożyć masę serowo pomarańczową do kogla mogla. Ubić kremówkę na sztywną masę, dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Ugotowany rabarbar i krem nałożyć do pucharków. Schłodzić przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Rabarbar i mascarpone.Idealna kompozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber, idealne, szczególnie w takim dniu! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect