Masło z czosnkiem niedźwiedzim ma wspaniały smak i aromat oraz piękny kolor. Czosnkowe masło jest doskonałym dodatkiem do pieczywa lub gotowanych warzyw, zup, ryb i mięs. Takie masełko jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy drobno pokrojone liście czosnku niedźwiedziego utrzeć na gładką masę z miękkim masłem i doprawić do smaku solą morską oraz skórką startą z cytryny.
200 g masła
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
skórka z 1/2 cytryny
sól
Miękkie masło utrzeć z drobno posiekanym czosnkiem na gładką masę. Doprawić do smaku solą oraz skórką startą z cytryny. Masło przechowywać w lodówce.
Kamilka rewelacja. Skąd bierzesz ten czosnek? :)
OdpowiedzUsuńPewnie z ogrodu Mamci.:)
UsuńMusimy tam kiedyś zrobić najazd.;))
Bukiet czosnkowych kwiatów uroczy, a masełko palce lizać!:)
Pewnie tak...
UsuńKoniecznie najazd!
jestem za! zrobimy też najazd na krzew dzikiej róży;)
UsuńCzosneczek rośnie w maminym ogródku :) Dziewczyny ja też jestem ZA :) Buziaki!
UsuńWspaniały pomysł... niestety nie wiem gdzie kupić czosnek niedźwiedzi:(
OdpowiedzUsuńWow! Chętnie bym tam grzaneczką poskrobała:-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na masło!
OdpowiedzUsuńła jaki kolor , a smak to wiadomo -boski
OdpowiedzUsuńKamila co roku kusisz czosnkiem niedźwiedzim, a w Poznaniu jak nie było tak nie ma !! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda