Doskonałe połączenie makaronu, szynki i zielonych szparagów w kremowym sosem zrobionym z sera mozzarella, parmezanu, śmietany i masła z dodatkiem natki pietruszki. Przepis na farfalle ze szparagami pochodzi od Tessy Capponi - Borawskiej, włoskiej arystokratki od lat mieszkająca w Polsce. Połączenie makaronu, jedwabistej, rozpływającej się pod wpływem ciepła kremowej mozzarelli, szparagów i śmietany jest niebiańskie.
400 g makaronu farfalle
100 g gotowanej szynki
200 g sera mozzarella
200 g sera mozzarella
500 g zielonych szparagów
200 ml śmietany
25 g masła
sól
pieprz
parmezan
natka pietruszki
parmezan
natka pietruszki
Szparagi
obrać, odciąć zdrewniałe końce i ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć i
pokroić na kawałki, wrzucić do miski. Mozzarellę i szynkę pokroić w
kostki, dołożyć do miski. Polać to wszystko śmietaną, lekko pomieszać,
dołożyć masło, doprawić solą. Makaron ugotować według przepisu podanego na
opakowaniu. Odcedzić makaron, gorący dołożyć do miski, pomieszać ze
składnikami przygotowanymi w misce. Doprawić do smaku solą i świeżo
startym pieprzem. Natychmiast podawać, posypane tartymi wiórkami
parmezanu oraz posiekaną natką pietruszki.
Wygląda i smacznie i pięknie, i jestem pewna, że smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńKamila,
OdpowiedzUsuńpoproszę taką porcję!
Tu i teraz...
Danie pełne moich ulubionych smaków!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuń