środa, 27 maja 2015

farfalle ze szparagami


Doskonałe połączenie makaronu, szynki i zielonych szparagów w kremowym sosem zrobionym z sera mozzarella, parmezanu, śmietany i masła z dodatkiem natki pietruszki. Przepis na farfalle ze szparagami pochodzi od Tessy Capponi - Borawskiej, włoskiej arystokratki od lat mieszkająca w Polsce. Połączenie makaronu, jedwabistej, rozpływającej się pod wpływem ciepła kremowej mozzarelli, szparagów i śmietany jest niebiańskie.


400 g makaronu farfalle  
100 g gotowanej szynki
200 g sera mozzarella  
500 g zielonych szparagów
200 ml śmietany  
25 g masła
sól 
pieprz
parmezan
natka pietruszki


Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce i ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć i pokroić na kawałki, wrzucić do miski. Mozzarellę i szynkę pokroić w kostki, dołożyć do miski.  Polać to wszystko śmietaną, lekko pomieszać, dołożyć masło, doprawić solą. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić makaron, gorący dołożyć do miski, pomieszać ze składnikami przygotowanymi w misce. Doprawić do smaku solą i świeżo startym pieprzem. Natychmiast podawać, posypane tartymi wiórkami parmezanu oraz posiekaną natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. Wygląda i smacznie i pięknie, i jestem pewna, że smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila,
    poproszę taką porcję!
    Tu i teraz...

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie pełne moich ulubionych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect