Kremowe jogurtowe lody o waniliowym smaku w towarzystwie rabarbaru o głęboko czerwonym kolorze i pięknym kwiatowym zapach hibiskusa, to deser doskonały. Lody jogurtowo - rabarbarowo - hibiskusowe przygotowane na podstawie przepisu z książki Jennifer Tyler Lee "The 52 New Foods Challenge" znalezionego tutaj jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wielu składników.
340 g rabarbaru
1/2 szklanki wody
3 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
180 g miodu
30 ml soku z cytryny
Kwiaty hibiskusa zalać wrząca wodą i odstawić na kilka minut, następnie kwiaty odcedzić przez sitko od płynu. Pokrojony w kostkę rabarbar włożyć do rondla, dodać napar z hibiskusa oraz miód. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar zmięknie. Rondel zdjąć z ognia i masę ostudzić do temperatury pokojowej, dodać sok z cytryny i całość zmiksować na gładką masę.
1/4 szklanki syropu klonowego
1/2 laski wanilii
1 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
Pyszne lody :) Fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńOj fajneee te lody i takie wiosenne
OdpowiedzUsuńno to wpadam do Ciebie na lody :)
OdpowiedzUsuńW sumie to jeszcze nie próbowałam lodów z rabarbaru :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Jestem bardzo ciekawa dodatku hibiskusa.:)
OdpowiedzUsuń