niedziela, 17 maja 2015

lody jogurtowo - rabarbarowo - hibiskusowe


Kremowe jogurtowe lody o waniliowym smaku w towarzystwie rabarbaru o głęboko czerwonym kolorze i pięknym kwiatowym zapach hibiskusa, to deser doskonały. Lody jogurtowo - rabarbarowo - hibiskusowe przygotowane na podstawie przepisu z książki Jennifer Tyler Lee "The 52 New Foods Challenge" znalezionego tutaj jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wielu składników.


340 g rabarbaru 
1/2 szklanki wody 
3 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa 
180 g miodu 
30 ml soku z cytryny 

Kwiaty hibiskusa zalać wrząca wodą i odstawić na kilka minut, następnie kwiaty odcedzić przez sitko od płynu. Pokrojony w kostkę rabarbar włożyć do rondla, dodać napar z hibiskusa oraz miód. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar zmięknie. Rondel zdjąć z ognia i masę ostudzić do temperatury pokojowej, dodać sok z cytryny i całość zmiksować na gładką masę. 


1/4 szklanki syropu klonowego 
1/2 laski wanilii 
1 1/4 szklanki jogurtu naturalnego

W misce dobrze wymieszać jogurt naturalny z syropem klonowym i ziarenkami z laski wanilii. Do foremek do lodów na patyku wkładać naprzemiennie masę rabarbarowo - hibiskusową oraz jogurtową, zaczynając i kończąc na rabarbarowej. Foremki włożyć do zamrażalnika na minimum 3 godziny.

5 komentarzy:

  1. Pyszne lody :) Fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj fajneee te lody i takie wiosenne

    OdpowiedzUsuń
  3. no to wpadam do Ciebie na lody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie to jeszcze nie próbowałam lodów z rabarbaru :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem bardzo ciekawa dodatku hibiskusa.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect