To starodawne, nostalgiczne angielskie lato w postaci deseru:
rabarbarowego, pachnącego wanilią.
Marzenie.
Nigella Lawson
Lato w kuchni przez okrągły rok
Pyszny staromodny angielski deser o zabawnej nazwie, rabarbarowy głupiec, to mus rabarbarowy z bitą śmietaną aromatyzowany laską wanilii. Rabarbarowy fool przygotowany według przepisu Nigelli Lawson z książki „Lato w kuchni przez okrągły rok", to kwintesencja lata w idealnym połączeniu kwaskowatego rabarbaru i słodkiej śmietanki.
1000 g rabarbaru
300 g cukru
1 laska wanilii
500 ml śmietany do ubijania
W
naczyniu żaroodpornym umieścić pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar,
zasypać go cukrem wymieszanym z ziarenkami z laski wanilii. Naczynie
przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190º C na
około 60 minut, aż rabarbar zmięknie. Upieczony rabarbar natychmiast
odsączyć na sitku z soku. Sok przelać do garnuszka i lekko gotować, aż
jego objętość zredukuje się o
połowę, a sok będzie gęsty. Syrop ostudzić. Pozostały, odsączony
rabarbar zmiksować blenderem na gładki mus. Śmietanę kremówkę ubić,
powoli i stopniowo, dodawać do niej mus i syrop,
masę lekko wymieszać, do uzyskania efektu marmurka. Masę przełożyć do
pucharków i
podawać.
takie rabarbarowo- waniliowe szaleństwo musi wyśmienicie smakować :)
OdpowiedzUsuńNa bogato :D
OdpowiedzUsuńZnakomity deser! I piękne zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńZnakomity deser! I piękne zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńO jaaa! Jak bajecznie wygląda! Bardzo zainteresowała mnie ta piękna roślinka w tle :D
OdpowiedzUsuńWrzosowa Polana, ta roślinka to głóg pośredni :) Pozdrawiam
UsuńBardzo mi się podoba to rabarbarowe co nieco:-)
OdpowiedzUsuńWypasiony deser :)
OdpowiedzUsuńjadłabym! i byłoby mi jak w raju :)
OdpowiedzUsuńRobiłam w ten weekend z tego samego źrodła, pięknie czerwony ci wyszedł!
OdpowiedzUsuń