codzienność

sobota, 23 maja 2015

rabarbarowy fool


To starodawne, nostalgiczne angielskie lato w postaci deseru:
rabarbarowego, pachnącego wanilią.
Marzenie.
Nigella Lawson
Lato w kuchni przez okrągły rok



Pyszny staromodny angielski deser o zabawnej nazwie, rabarbarowy głupiec, to mus rabarbarowy z bitą śmietaną aromatyzowany laską wanilii. Rabarbarowy fool przygotowany według przepisu Nigelli Lawson z książki „Lato w kuchni przez okrągły rok", to kwintesencja lata w idealnym połączeniu kwaskowatego rabarbaru i słodkiej śmietanki.


1000 g rabarbaru
300 g cukru
1 laska wanilii
500 ml śmietany do ubijania


W naczyniu żaroodpornym umieścić pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar, zasypać go cukrem wymieszanym z ziarenkami z laski wanilii. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190º C na około 60 minut, aż rabarbar zmięknie. Upieczony rabarbar natychmiast odsączyć na sitku z soku. Sok przelać do garnuszka i lekko gotować, aż jego objętość zredukuje się o połowę, a sok będzie gęsty. Syrop ostudzić. Pozostały, odsączony rabarbar zmiksować blenderem na gładki mus. Śmietanę kremówkę ubić, powoli i stopniowo, dodawać do niej mus i syrop, masę lekko wymieszać, do uzyskania efektu marmurka. Masę przełożyć do pucharków i podawać.

10 komentarzy:

  1. takie rabarbarowo- waniliowe szaleństwo musi wyśmienicie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity deser! I piękne zdjęcia!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomity deser! I piękne zdjęcia!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaa! Jak bajecznie wygląda! Bardzo zainteresowała mnie ta piękna roślinka w tle :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrzosowa Polana, ta roślinka to głóg pośredni :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Bardzo mi się podoba to rabarbarowe co nieco:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłabym! i byłoby mi jak w raju :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam w ten weekend z tego samego źrodła, pięknie czerwony ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect