Małe ptysie nadziane kremowym serkiem z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów, doprawione skórką startą z cytryny są przepyszne. Takie wytrawne ptysie z kremowym serkiem i czosnkiem niedźwiedzim są doskonałą imprezową przekąską.
1/2 szklanki wody
63 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
sól
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka, ostudzić. Następnie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Gotowe przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach. Piec w temperaturze 200º C przez około 20 minut, następnie ostudzić.
200 g kremowego serka
10 liści czosnku niedźwiedziego
1 ząbek czosnku
5 suszonych pomidorów
skórka z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Wymieszać twarożek z drobno posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, pomidorami, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ptysie przekroić wzdłuż na pół i każdą część nadziać kremowym nadzieniem.
Nigdy nie jadłam wytrawnych ptysi, a chętnie bym spróbowała :) Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńKamila, jak będziesz nam tu serwować takie pyszne dania z czosnkiem niedźwiedzim, to ten najazd będzie szybciej niż się spodziewasz.;))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wytrawne ptysie !
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek niedźwiedzi :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńco za cudeńka!
OdpowiedzUsuńZnowu czosnek niedźwiedzi?;-) Ale kusisz:-)
OdpowiedzUsuń