czwartek, 7 maja 2015

zupa botwinkowa


Pyszna sezonowa zupa botwinkowa, która najlepiej smakuje właśnie teraz. Botwinka to dla mnie wiosną zupa obowiązkowa, gotowana na warzywnym wywarze, jak ta botwinka wiosenna zupa lub na mięsie, podana z dowolnymi dodatkami; pieczywem lub pieczonymi młodymi ziemniakami, koniecznie z jajkiem na twardo i zabielona śmietaną. 

300 g wieprzowiny
2 pęczki botwinki z buraczkami  
2 marchewki  
1 pietruszka
1/2 selera  
1/2 pora 
1500 ml wody 
sok z cytryny 
sól
pieprz
cukier
śmietana 
jajka

Do garnka wlać wodę, włożyć mięso i całość gotować 20 minut. Następnie dodać do garnka pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i pora. Wszystko razem podgotować. Dodać umyte i drobno pokrojone buraczki oraz dwie łyżki soku z cytryny i gotować, aż będą miękkie. Następnie dodać umyte i pokrojone drobno liście botwinki wraz z łodyżkami. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać ze śmietaną.

9 komentarzy:

  1. Moja majowa zupa!
    Pysznie ją podajesz...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja osobiście wolę botwinkę w chłodniku, ale muszę przyznać, że Twoja wygląda kusząco:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka wiosenna i aromatyczna zupa botwinkowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to wspomnienie domu i dziecinstwa :) Piekna wiosenna botwinka Kamilo!
    Pozdawiam serdecznie i milego weekendu zycze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Slicznie wygląda, ale moi domownicy nawet nie chcą o niej słyszeć. A szkoda, nie wiedzą co tracą. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ją lubię, pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam botwinkę! Kojarzy mi się z dzieciństwem, z domem rodzinnym :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect