Pyszna sezonowa zupa botwinkowa, która najlepiej smakuje właśnie teraz. Botwinka to dla mnie wiosną zupa obowiązkowa, gotowana na warzywnym wywarze, jak ta botwinka wiosenna zupa lub na mięsie, podana z dowolnymi dodatkami; pieczywem lub pieczonymi młodymi ziemniakami, koniecznie z jajkiem na twardo i zabielona śmietaną.
300 g wieprzowiny
2 pęczki botwinki z buraczkami
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pora
1500 ml wody
sok z cytryny
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier
śmietana
jajka
śmietana
jajka
Do garnka wlać wodę, włożyć mięso i całość gotować 20 minut. Następnie dodać do garnka pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i pora. Wszystko razem podgotować. Dodać umyte i drobno pokrojone buraczki oraz dwie łyżki soku z cytryny i gotować, aż będą miękkie. Następnie dodać umyte i pokrojone drobno liście botwinki wraz z łodyżkami. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać ze śmietaną.
bardzo lubię taką:)
OdpowiedzUsuńMoja majowa zupa!
OdpowiedzUsuńPysznie ją podajesz...
Ja osobiście wolę botwinkę w chłodniku, ale muszę przyznać, że Twoja wygląda kusząco:-)
OdpowiedzUsuńtaka wiosenna i aromatyczna zupa botwinkowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńślinka cieknie
OdpowiedzUsuńDla mnie to wspomnienie domu i dziecinstwa :) Piekna wiosenna botwinka Kamilo!
OdpowiedzUsuńPozdawiam serdecznie i milego weekendu zycze!
Slicznie wygląda, ale moi domownicy nawet nie chcą o niej słyszeć. A szkoda, nie wiedzą co tracą. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ją lubię, pycha :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Uwielbiam botwinkę! Kojarzy mi się z dzieciństwem, z domem rodzinnym :))
OdpowiedzUsuń