Pudding z tapioki to deser, w którym śnieżnobiałe przeźroczyste perełki tapioki zatopione są w mlecznej kokosowej masie. Ten pyszny deser doskonale smakuje podany z kwaskowatym rabarbarem o pomarańczowym aromacie. Pudding z tapioki z karmelizowanym rabarbarem inspirowany przepisem z Tartelette.
400 g rabarbaru
100 g cukru
1 łyżka likieru pomarańczowego
100 g cukru
1 łyżka likieru pomarańczowego
Do garnka włożyć pokrojony w kostkę rabarbar, zasypać cukrem i odstawić całość na 30 minut. Po tym czasie doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż rabarbar się rozpadnie. Do ostudzonego rabarbaru dodać likier i całość wymieszać.
1/3 szklanki tapioki
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki cukru
Tapiokę
przełożyć do miski, zalać wodą, odstawić na 5 minut, po tym czasie
wylać wodę i zostawić tapiokę na 15 minut. Mleko kokosowe zagotować w
rondelku, gdy zacznie się gotować dodać namoczoną tapiokę, cukier i
gotować, stale mieszając około 7 minut, aż będzie miała konsystencję
gęstego budyniu. Budyń przełożyć do szklaneczek i odstawić do
ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. Budyń podawać z
karmelizowanym rabarbarem.
Pysznie!
OdpowiedzUsuńWidzę, że karmelizowany rabarbar Ciebie też urzekł...
Amber, rabarbar urzeka mnie w każdej możliwej postaci :) Pozdrawiam
UsuńFajny pudding :) Pycha!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny pudding :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam budynie w każdej wersji i postaci :)))
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam tapioki. Jestem bardzo jej ciekawa.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie.
uroczy deser o delikatnym smaku :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny i smakowity deser , muszę się rozejrzeć za rabarbarem
OdpowiedzUsuńNo i mam smaka na karmelizowany rabarbar...
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować tapioki.
OdpowiedzUsuńDeser wygląda pysznie!:)
świetny deserek! zdecydowanie zbyt dawno nie jadłam tapioki
OdpowiedzUsuńmyślę o nasionach chia w rabarbarowym towarzystwie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę kupić tapiokę. Jak tylko wydobrzeję to idę na poszukiwania:-)
OdpowiedzUsuń