codzienność

środa, 13 maja 2015

pudding z tapioki z karmelizowanym rabarbarem


Pudding z tapioki to deser, w którym śnieżnobiałe przeźroczyste perełki tapioki zatopione są w mlecznej kokosowej masie. Ten pyszny deser doskonale smakuje podany z kwaskowatym rabarbarem o pomarańczowym aromacie. Pudding z tapioki z karmelizowanym rabarbarem inspirowany przepisem z Tartelette.


400 g rabarbaru
100 g cukru
1 łyżka likieru pomarańczowego


Do garnka włożyć pokrojony w kostkę rabarbar, zasypać cukrem i odstawić całość na 30 minut. Po tym czasie doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż rabarbar się rozpadnie. Do ostudzonego rabarbaru dodać likier i całość wymieszać. 


1/3 szklanki tapioki
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki cukru


Tapiokę przełożyć do miski, zalać wodą, odstawić na 5 minut, po tym czasie wylać wodę i zostawić tapiokę na 15 minut. Mleko kokosowe zagotować w rondelku, gdy zacznie się gotować dodać namoczoną tapiokę, cukier i gotować, stale mieszając około 7 minut, aż będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Budyń przełożyć do szklaneczek i odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. Budyń podawać z karmelizowanym rabarbarem.



13 komentarzy:

  1. Pysznie!
    Widzę, że karmelizowany rabarbar Ciebie też urzekł...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, rabarbar urzeka mnie w każdej możliwej postaci :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Fajny pudding :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smaczny pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam budynie w każdej wersji i postaci :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie próbowałam tapioki. Jestem bardzo jej ciekawa.:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. uroczy deser o delikatnym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki piękny i smakowity deser , muszę się rozejrzeć za rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  8. No i mam smaka na karmelizowany rabarbar...

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę w końcu spróbować tapioki.
    Deser wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny deserek! zdecydowanie zbyt dawno nie jadłam tapioki

    OdpowiedzUsuń
  11. myślę o nasionach chia w rabarbarowym towarzystwie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę kupić tapiokę. Jak tylko wydobrzeję to idę na poszukiwania:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect