Scones z kozim serem i czosnkiem niedźwiedzim upieczone na podstawie tego przepisu są pyszne i bardzo szybkie do upieczenia, dobrze smakują jedzone na ciepło lub zimno. Bułeczki napakowane czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem, są miękkie, mocno serowe i pełne czosnkowego aromatu.
250 g mąki pszennej
75 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
50 g twardego koziego sera
20 liści czosnku niedźwiedziego
120 ml mleka
1 białko
Liście czosnku niedźwiedziego drobno posiekać, włożyć na sitko i przelać wrzącą wodą, a następnie przepłukać zimną, osuszyć. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. W składniki wcierać zimne masło opuszkami palców, a następnie dodać czosnek niedźwiedzi, starty na tarce kozi ser oraz mleko. Ciasto lekko wyrobić na omączonym blacie, rozpłaszczyć na grubość 4 centymetry i wyciąć szklanką bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować rozbełtanym białkiem. Bułeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 175° C przez około 20 minut, aż urosną i lekko zbrązowieją.
Moje smaki,ah!
OdpowiedzUsuńMam wrażenie, że upiekłaś je dla mnie...
Świetne scones :) Super połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńMuszą być wspaniałe! :D
OdpowiedzUsuńMam na nie ogromną ochotę:-)
OdpowiedzUsuńmuszą mieć wspaniały aromat! nie wspominając już o smaku
OdpowiedzUsuń