niedziela, 31 maja 2015

ucierane ciasto z truskawkami


To klasyczne ucierane ciasto z truskawkami jest łatwe do upieczenia i bardzo pyszne, można je piec z każdym owocem sezonowym. Ciasto to ma bardzo delikatną strukturę, jest wilgotne i doskonale komponuje się z truskawkami.


6 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody 
szczypta soli
300 g truskawek
cukier puder


W misce ubić białka z solą na sztywną masę, pod koniec dodać cukier i ciągle ucierając dodawać kolejno żółtka, a następnie wlewać cienkim strumieniem olej. Na koniec delikatnie wmieszać do masy przesianą mąkę z sodą. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu ułożyć pokrojone na części truskawki. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180º C, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto przed podaniem osypać cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłoby się... może jutro w cukierni będą chociaż mieli drożdżówkę z truskawkami?:P

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaka wielkość formy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An etka, forma była średnia, a przy wypieku na standardowej ciasto będzie niższe, ale można zwiększyć ilość owoców ;) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Proste , klasyczne , a wygląda jak milion dolarów i z naszymi truskawkami , mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszne :)) widzę, że ktoś się przygląda tym uroczym kawałkom :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasto z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect