codzienność

wtorek, 19 maja 2015

chleb orkiszowy z kaszą gryczaną


Majowa piekarnia Amber jest bardzo aromatyczna i mocno gryczana w smaku dzięki Eli, która zaproponowała na nasze comiesięczne spotkanie chleb orkiszowy z kaszą gryczaną z bloga Trufla. Ten doskonały w smaku, bardzo pożywny i wilgotny chleb można upiec w dwóch wersjach, na zakwasie i drożdżach.


2 łyżki zakwasu
210 g wody
165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej



Wymieszać składniki zaczyny, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12 - 24 godziny.


1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
cały zaczyn
160 g wody
1/4 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki syropu z agawy
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej



Do letniej wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach około 2 minuty. Masę przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190° C i dopiekać 45 minut. Chleb studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.



15 komentarzy:

  1. Kamilka, co za bochenek! Przepiękny ma kształt i idealne wnętrze :))
    Dziękuję Ci za kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brawo - Hildegarda (to ta święta od żywienia) ze słowiańską nutą - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. U CiebIe kolejny piękny wypiek!
    Wspaniale, że tak się udał i smakował.
    Pyszne majowe pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny kształt i idealne wnętrze!
    Pysznie się z Tobą piecze.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kształt piękny:-) I jaki wysoki:-) O dziwo mi smakował mimo kaszy ;-) Dzięki za wspólny kolejny raz:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie i apetycznie prezentuje się Twój chleb. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny kształt i miękkisz ... i zdjęcia jakie smakowite:).Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie Ci się upiekł. Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. Udał się pięknie :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pięknie wyrósł , jakie ma śliczny miąższ mistrzyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny, aromatyczny :) Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie Ci się upiekło. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie Ci się upiekło. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect