niedziela, 10 maja 2015

ciasto ucierane z rabarbarem


Ciasto ucierane z rabarbarem upieczone na podstawie starego sprawdzonego przepisu jest doskonałe do niedzielnej kawy. Ciasto to ma bardzo delikatną strukturę, jest wilgotne i doskonale komponuje się z rabarbarem wymieszanym z dżemem malinowym oraz lukrem na bazie śmietany. 


1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
200 g masła 
1 szklanka cukru
4 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g rabarbaru
Masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać jajka, ekstrakt waniliowy, przesiane mąki i proszek do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar wymieszany z dżemem malinowym. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180º C, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 


30 g cukru pudru 
1 łyżka kwaśnej śmietany

Ciasto po ostudzeniu polukrować lukrem zrobionym z kwaśnej śmietany i cukru pudru.

5 komentarzy:

  1. Doskonałe!
    I ten lukier, mmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbar czeka już na balkonie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ciacho . Rabarbarowe uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. takie szybkie z rabarbarem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszne ciasto :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect