Drożdżowe zawijane bułeczki z wiosennym pesto z czosnku niedźwiedziego i sezamu, mają chrupiącą skórkę i puchate, delikatne wnętrze. Orkiszowe bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim najlepiej smakują jedzone na ciepło, gdy aromat czosnku unosi się powietrzu.
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
30 g sezamu
100 ml oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Sezam zrumienić na suchej patelni. W malakserze zmiksować czosnek niedźwiedzi, obrany ząbek czosnku, olej i sezam. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
550 g mąki orkiszowej tortowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
8 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
60 g masła
2 jajka
220 g mleka
80 g wody
sezam
1 łyżeczka cukru
60 g masła
2 jajka
220 g mleka
80 g wody
sezam
Do miski wlać wodę i mleko, dodać drożdże oraz cukier, wymieszać. Następnie dodać mąkę, sól, masło i jedno roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne, po czym przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na placuszek, rozsmarować pesto, zwinąć w rulonik, a następnie w ślimaczka. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 20 minut, aż się ładnie zrumienią.
Kamilka jak ty je pięknie pozwijałaś te bułeczki, bo ,ze pyszne to wiadomo-skład marzenie
OdpowiedzUsuńŚwietne są. I wizualnie rewelacja. Tortowa orkiszowa to typ 405 u Ciebie?
OdpowiedzUsuńMonika, taka właśnie :) Pozdrawiam
UsuńPyszne bułaski!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dziki czosnek.