Babka kokosowo - limonkowa jest pysznie wilgotna i bardzo aromatyczna. Babka jest szybka do przygotowania, łatwa i przyjemna. Babka z pysznym lukrem limonkowo - kokosowym doskonale smakuje.
130 g masła
180 g cukru pudru
sok z 1/2 limonki
3 jajka
200 g mąki pszennej
100 ml mleka
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce utrzeć masło z cukrem, solą i sokiem z limonki na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy mleko i wiórki. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec w temperaturze 180° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
150 g cukru pudru
sok z 1/2 limonki
20 g wiórków kokosowych
20 g wiórków kokosowych
Babkę udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z limonki, posypać wiórkami.
Wygląda bosko! Wiórki nadają fajną strukturę i też utrzymują wilgoć w cieście- bardzo fajny wypiek :)
OdpowiedzUsuńWilgotna! Dla mnie to duża zaleta. A wiórki jakoś zniosę...
OdpowiedzUsuńOoooooooooooo i u ciebie Kamilka babka, limonkowa, bardzo kosząca
OdpowiedzUsuń