W kwietniowej przedświątecznej piekarni Amber chleb wiejski Kena Forkisha z książki "Mąka, woda, drożdże, sól", który wypróbował Gucio. Chleb wiejski całonocny jasny, nie jest kłopotliwy, wymaga tylko zaplanowania czasu ze względu na składanie ciasta. Chleb jest fantastyczny w smaku, ma wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.
216 g zakwasu żytniego
804 g mąki pszennej
26 g mąki pszennej razowej
50 g mąki żytniej
684 g wody
22 g soli
804 g mąki pszennej
26 g mąki pszennej razowej
50 g mąki żytniej
684 g wody
22 g soli
W dużej misce wymieszać mąki i wodę do połączenia składników i pozostawić na około 30 minut. Całość posypać solą, dodać zakwas i mieszać minutę metodą szczypcową. Całość odstawić w misce na 15 minut, a następnie wyrabiać ciasto według harmonogramu - pozostawić na 30 minut i wyrabiać, pozostawić na 60 minut i wyrabiać, pozostawić na 120 minut i wyrabiać. Następnie miskę przykryć i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia ciasto podzielić na dwie części i uformować bochenki, przełożyć do koszyczków złączeniem do dołu i pozostawić do wyrośnięcia na około 120 minut. Do zimnego piekarnika wstawić garnki żeliwne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 245º C, po kilkunastu minutach ogrzewania garnków przełożyć do nich wyrośnięte bochenki, przykryć gorącą pokrywką i piec chleby przez 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200º C, i dopiekać je jeszcze przez około 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć chleby z garnka i studzić na metalowej kratce.
Chleb wiejski całonocny jasny na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne
O tak, fantastyczny to odpowiednie określenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za to pyszne wypiekanie. :)
Dla mnie też wspaniały w smaku:-) Dzięki za kolejny wspólny czas :-)
OdpowiedzUsuńBardzo piękny bochen!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ten chleb wszystkim smakował.
Piękny bochenek, bardzo apetyczny, miąższ zachęca żeby jeść, jeść, jeść :D Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuń