codzienność

piątek, 19 kwietnia 2019

baba wielkanocna


Ta baba wielkanocna bywa nazywana kuliczem, ale na południu Ukrainy znana jest jako paska. Nie należy zniechęcać się koniecznością użycia zaczynu ziemniaczanego, ponieważ zapewnia on ciastu niepowtarzalną konsystencję. Kiedy moja przyjaciółka Emma robiła to ciasto po raz pierwszy według oryginalnej receptury, zadzwoniła do mnie i spytała zaniepokojona, czy moja ciocia nie prowadzi przypadkiem wielkiej piekarni. Okazało się, że ciasta było tak dużo i tak intensywnie rosło, że dosłownie eksplodowało w ogromnej misie i zabrudziło całą lodówkę. O czym to świadczy? O tym, jak wiele bab pieczemy w moim kraju na Wielkanoc, która na Ukrainie jest uważana za najważniejsze święto religijne.
Olia Hercules
Mamuszka


Przepis na trzy baby po 800 g


Zaczyn
3 ziemniaki, obrane i pokrojone na małe kawałki
1 litr zimnej wody
3 łyżki ekologicznej mąki

Ciasto
250 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
4 żółtka, w temperaturze pokojowej
150 g miałkiego cukru
1 kg mąki
olej słonecznikowy, do nasmarowania
100 g sułtanek

Lukier
175 g cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki wody


  1. Przyrządzić zaczyn: włożyć ziemniaki do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut, aż zmiękną.
  2. Odlać większość wody, pozostawiając 200 ml. Utłuc z nią ziemniaki.
  3. Dodać mąkę i starannie wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.
  4. Po tym czasie dodać do zaczynu mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), drożdże i starannie wymieszać.
  5. W dużej misce ubijać jajka z cukrem, aż zrobią się puszyste.
  6. Dodać do jajek zaczyn z mlekiem. Delikatnie połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszać – ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  7. Zwilżyć dłonie olejem słonecznikowym i zagniatać ciasto przez 15 minut. Posypać stolnicę sułtankami i wgnieść je do ciasta.
  8. Podzielić ciasto na 3 części. Nasmarować olejem 3 umyte puszki po pomidorach (po 800 g każda) i nałożyć do nich ciasto do połowy wysokości. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  9. Tymczasem rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C.
  10. Ustawić puszki z ciastem na blasze i piec 40 - 45 minut na najniższym poziomie piekarnika. Odczekać, aż ciasto w puszkach całkowicie ostygnie, a następnie okroić je długim nożem wzdłuż ścianek i wyjąć.
  11. Przygotować lukier: w misce utrzeć cukier puder z esencją waniliową i wodą. Rozprowadzić po wierzchu bab, pozwalając, aby ściekał po bokach.

2 komentarze:

  1. Ale wzorcowe kulicze

    OdpowiedzUsuń
  2. Te baby kulicze są ozdobą wielkanocnego stołu!
    U mnie gościły rok temu.
    Pozdrawiam poświątecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect