codzienność

wtorek, 2 kwietnia 2019

marakujowa babka na białkach


Marakujowa babka na białkach, to lekkie i pachnące egzotycznie ciasto. Taka babka to dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały po karnawałowych smakołykach. Babka jest szybka do przygotowania i bardzo dobrze smakuje nawet po kilku dniach. 


170 g białek
2 marakuje
160 g cukru
130 g mąki pszennej
50 g masła
szczypta soli
cukier puder


W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać miąższ z marakui, rozpuszczone i ostudzone masło, zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki. Podawać posypane cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Smaczna babka, pyszny dodatek marakui!
    To już czas na babki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, u mnie na babki zawsze jest dobry czas, bo lubimy :)

      Usuń
  2. o kurcze jaka baba, cudna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, dobrze smakuje i można wykorzystać białka :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect