Marakujowa babka na białkach, to lekkie i pachnące egzotycznie ciasto. Taka babka to dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały po karnawałowych smakołykach. Babka jest szybka do przygotowania i bardzo dobrze smakuje nawet po kilku dniach.
170 g białek
2 marakuje
160 g cukru
130 g mąki pszennej
50 g masła
szczypta soli
cukier puder
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać miąższ z marakui, rozpuszczone i ostudzone masło, zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki. Podawać posypane cukrem pudrem.
Smaczna babka, pyszny dodatek marakui!
OdpowiedzUsuńTo już czas na babki...
Amber, u mnie na babki zawsze jest dobry czas, bo lubimy :)
Usuńo kurcze jaka baba, cudna
OdpowiedzUsuńAluś, dobrze smakuje i można wykorzystać białka :)
Usuń