codzienność

poniedziałek, 8 kwietnia 2019

babka podolska z fiołkami


Drożdżowe babki wielkanocne, według źródła po raz pierwszy pieczone były w XVII wieku w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów, dużo później rozpowszechniły się na całą Europę, a było to w czasach panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego. Ciasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych, rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli, taki rozczyn jest odstawiany do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie, dodawane są jajka, mąka oraz rozmaite bakalie. Niekiedy ciasto zaparza się wrzącym mlekiem. Oryginalne baby wypiekano w karbowanych formach w kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewano je białym lub różowym lukrem. Według tradycji nieudana babka wielkanocna była kompromitującym dowodem żenujących umiejętności kulinarnych gospodyni domu. Wieki temu nasze prababki, dodawały do wypieku 180 jaj, godzinami wyrabiały ciasto i wypraszały z domu mężczyzn, by baba mogła wyrastać w spokoju. Niegdyś babę wielkanocną wypiekano w Wielki Piątek w piecu chlebowym i traktowano jak królewnę, panny służące gorące ciasto kładły na poduszkach i kołysały jak dziecko do snu, aż baba zupełnie wystygła. Są różne rodzaje drożdżowej babki - zaparzana, żółtkowa, muślinowa, śmietankowa, puchowa, piankowa, ciężka, z szafranem. U mnie dzisiaj babka drożdżowa aromatyzowana płatkami fiołka wonnego, upieczona na podstawie przepisu Jana Czernikowskiego na babkę podolską z szafranem i dużą ilością żółtek z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy". Babka podolska z fiołkami jest przepyszna, wilgotna i puszysta jak chmurka, kwiatki nadają jej wiosennego klimatu i będzie piękną ozdobą przy świątecznym stole.


500 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła
15 żółtek
3 białka
375 ml mleka
50 g drożdży
20 ml spirytusu
szczypta soli
1/4 szklanki płatków fiołka

W misce zaparzyć połowę ilości mąki, połową ilości wrzącego mleka, należy dobrze rozbić, by nie było grudek. Dodać połowę ilości mleka, dobrze wyrobić i zostawić do ostudzenia. W misce rozpuścić drożdże w reszcie mleka, dodać do zaparzanego ciasta. Żółtka utrzeć w cukrem do białości w garnku zanurzonym w gorącej wodzie. Gdy rozczyn podrośnie dodać żółtka, rozpuszczone masło oraz mąkę. Ciasto wyrabiać około godziny, pod koniec dodać alkohol, płatki fiołka oraz białka ubite z solą. Ciasto przełożyć do formy do babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, napełniając ją do 1/3 wysokości. Formę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Formę po wyrośnięciu babki bardzo ostrożnie przenieś do piekarnika rozgrzanego do 170º C i piec babkę około 40 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.


150 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
kwiaty fiołka


Babkę udekorować lukrem zrobionym z cukru i soku z cytryny oraz kwiatami fiołka.

7 komentarzy:

  1. To leżę i zbieram szczękę z podłogi Kamilko, świeże te płatki dałaś co?Bo do Wielkanocy nie uchowają się chyba :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, świeże oj świeże. Mało ich mam w tym roku buu :(
      Spróbuj przechować kwiatki w zamkniętym pojemniku w lodówce, a potem dopiero oberwać płatki :)

      Usuń
    2. Kamilka , a to jedna baba z tego przepisu wyjdzie?

      Usuń
    3. Aluś, oryginalny przepis był na 30 żółtek i kilogram mąki, więc to już jest babka pieczona z 1/2 przepisu, a i tak to jest porcja na dużąąąąą formę, albo na dwie mniejsze :)

      Usuń
    4. tak myślałam :D

      Usuń
  2. Imponująca!
    Z fiołkami jej do twarzy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect