Wielkanocna zupa zasługuje na wspaniałe podanie. Chlebki do żurku, są pyszne, szybkie do przygotowania, a co najważniejsze można je upiec wcześniej a przed podaniem na wielkanocny stół tylko podpiec w piekarniku.
1000 g mąki pszennej
16 g suchych drożdży
600 ml wody
45 ml oleju
18 g soli
20 g miodu
2 żółtka
20 ml mleka
2 białka
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże oraz miód, wymieszać. Dodać letnią wodę, olej oraz sól i wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Miskę przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią i zostawić na kolejne 60 minut do wyrastania. Po tym czasie podzielić ciasto na cztery równe części, z każdej oderwać mały kawałek ciasta, odłożyć. Pozostałe części uformować w kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte chlebki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, na górze przykleić kawałki ciasta uformowane w małe kulki. Blachę z chlebkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 30 minut i piec, aż się ładnie zrumienią. Chlebki ostudzić. Z chlebków odciąć wierzch, wydrążyć miąższ ze środka. Środki posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić chlebki do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10 minut. W chlebkach podawać żurek.
Wspaniałe, taki mały jadalny gadżet, rewelacja
OdpowiedzUsuńJa co roku sobie obiecuje ,ze je opiekę.....
Aluś, ja też czekałam kilka lat :)
UsuńBardzo ładne chlebki. U mnie nie było tradycji żuru w chlebie, ale chętnie bym zjadła...
OdpowiedzUsuńAmber, u mnie to też nowa tradycja :) Pozdrawiam
Usuń