codzienność

wtorek, 27 lipca 2021

trójkolorowa galaretka porzeczkowa

Trójkolorowa galaretka porzeczkowa, to pyszny deser na bazie naturalnego soku z kolorowych porzeczek. 

300 g czarnej porzeczki
50 ml wody
80 g cukru
2 łyżeczki żelatyny

Owoce przełożyć do garnka, wlać wodą, dodać cukier i zagotować. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Przecedzić przez gęste sito i otrzymany sok przelać z powrotem do garnka i zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać. Galaretkę odstawić do lekkiego stężenia a następnie przelać do salaterek, odstawić całkowitego stężenia.

300 g czerwonej porzeczki
50 ml wody
80 g cukru
2 łyżeczki żelatyny

Owoce przełożyć do garnka, wlać wodą, dodać cukier i zagotować. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Przecedzić przez gęste sito i otrzymany sok przelać z powrotem do garnka i zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać. Galaretkę odstawić do lekkiego stężenia, a następnie przelać na czarną galaretkę i odstawić do całkowitego stężenia.

300 g białej porzeczki
50 ml wody
80 g cukru
2 łyżeczki żelatyny

Owoce przełożyć do garnka, wlać wodą, dodać cukier i zagotować. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Przecedzić przez gęste sito i otrzymany sok przelać z powrotem do garnka i zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać. Galaretkę odstawić do lekkiego stężenia, a następnie przelać na wierzch stężonych galaretek i odstawić do całkowitego stężenia.

piątek, 23 lipca 2021

pierogi z jagodami


Pierogi z jagodami, to idealny letni posiłek. Ciasto pierogowe na kwaśnej śmietanie, jest doskonałe, bardzo delikatne i idealnie współgra z kremowym nadzieniem serowym i jagodami. Całość dopełnia sos śmietanowy z dodatkiem skórki pomarańczowej.  

250 g twarogu sernikowego
2 żółtka
50 g cukru pudru
skórka z 1/2 pomarańczy

W misce ubić mikserem żółtka z cukrem, dodać twarożek, skórkę z pomarańczy i utrzeć na gładką masę.
 
300 g mąki pszennej
150 g kwaśnej śmietany
80 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
200 g jagód

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dosypać sól, dodać śmietanę, żółtka, miękkie masło i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia oraz jagód i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi osączyć na sicie. 

250 ml kwaśnej śmietany
skórka z 1 pomarańczy
50 g cukru pudru

W misce wymieszać podane składniki. Pierogi podawać z sosem śmietanowym.

poniedziałek, 19 lipca 2021

wełniany chleb bułkowy


Lipcowa piekarnia Amber piecze ciasto wełniane, które jest ostatnio bardzo popularne w internecie, a nazwę zyskało od wyglądu, który przypomina motki wełny włożone jeden obok drugiego do koszyka. Wełniany chleb bułkowy, z przepisu z bloga Bake to the roots, z nadzieniem z orzechów lasowych jest bardzo smaczne, delikatne i puszyste, wspaniale rośnie i dobrze smakuje.

2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
30 g masła
100 g mielonych orzechów laskowych

Do garnuszka włożyć masło, dodać mleko i cukier, całość pogrzać. Dodać orzechy laskowe i wszystko razem wymieszać, odstawić do ostudzenia.


80 ml mleka
100 ml śmietany do ubijania
8 g suchych drożdży
325 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

Do miski wlać ciepłe mleko, śmietanę, dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Do składników dodać sól, jajko, mąkę i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, podzielić równo na 5 części. Każdą część rozwałkować do owalnego kształtu, gęsto naciąć na połowie długości. Na całej części ciasta ułożyć część nadzienia i zwinąć w bułeczkę. Tak uformowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.

2 łyżki mleka

Po tym czasie wierzch ciasta posmarować mlekiem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. 

Wełniany chleb bułkowy na blogach:

Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

 

piątek, 16 lipca 2021

drożdżowe z twarogiem, morelami i lawendą


Ciasto drożdżowe z twarogiem, morelami i jagodami o lawendowym aromacie jest mięciutkie i puszyste. Z ciastem drożdżowym z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta, a dzięki dodatkowi mleka w proszku jest bardzo smaczne. Drożdżowe z twarogiem, morelami i lawendą, jest przepyszne i idealne, by je zapakować do piknikowego kosza lub podać do popołudniowej kawy.

400 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży
80 g cukru
1 jajko
120 ml wody
10 g mleka z proszku
120 g masła
szczypta soli
skórka z 1 cytryny

W misce do ciepłej wody dodać drożdże, mleko w proszku, połowę ilości cukru, połowę ilość mąki, wszystko wymieszać, odstawić na kilka minut. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać pozostałą mąkę, cukier, stopione i ostudzone masło, jajko, sól, skórkę startą z cytryny i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozłożyć równomiernie w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.


500 twarogu sernikowego
2 jajka
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
300 g moreli
100 g jagód
1 łyżeczka kwiatów lawendy

W misce utrzeć jajka z cukrami na puszystą masę, dodać ser i ubić wszystko razem na gładko. Masę serową rozłożyć równomiernie na cieście, na wierzchu rozłożyć wypestkowane morele. Na morelach rozsypać jagody oraz kwiatki lawendy.

40 g masła
40 g cukru
80 g mąki pszennej

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka. Na cieście rozsypać kruszonkę. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec ciasto około 50 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy.

200 g cukru pudru
30 ml wody
1 łyżeczka kwiatów lawendy

Ostudzone ciasto posmarować lukrem, zrobionym z cukru, wody i kwiatów lawendy.

poniedziałek, 12 lipca 2021

sernik na zimno z ricotty z jagodami

 

Ciasteczkowy spód, delikatna masa z ricotty o waniliowym aromacie z cytryną oraz jagody, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z ricotty z jagodami, jest delikatny i bardzo smaczny, można go też przygotować w tortownicy i podać jako mini torcik.

200 g herbatników
100 g masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

500 g ricotty
100 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić ricottę z cukrami, skórką startą z cytryny na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie, foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała.

200 g jagód
1 galaretka jagodowa 
250 ml wody

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na masie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć owoce, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce.
 

piątek, 2 lipca 2021

ciasto migdałowe z kremem i truskawkami


Migdałowe ciasto, aromatyzowane syropem z kwiatów czarnego bzu, z truskawkami i lekkim kremem na bazie mascarpone i śmietany, udekorowane soczystymi truskawkami i pięknym kwiatami czarnego bzu jest przepyszny. Ciasto migdałowe z kremem i truskawkami, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, idealnie nadaje się na lipcowe popołudnia przy kawie.

80 g mielonych migdałów
135 g mąki pszennej tortowej
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
125 ml mleka

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Do składników dodać jajka, olej oraz mleko, wszystko razem wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, piec ciasto około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części. 
 

100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
200 g truskawek

Pierwszą część ciasta ułożyć w tortownicy, skropić go połową ilości syropu. Na bokach tortownicy równomiernie ułożyć pokrojone na połówki truskawki. 

250 g mascarpone
350 ml śmietany do ubijania
80 g cukru pudru
20 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
cukier puder

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić mascarpone ze śmietaną, cukrem, syropem i skórką startą z cytryny na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić. Krem wyłożyć równomiernie w tortownicy pomiędzy truskawkami. Przykryć drugim blatem, blat skropić syropem. Ciasto schłodzić, przed podaniem dowolnie udekorować, posypać cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect