Trójkolorowa galaretka porzeczkowa, to pyszny deser na bazie naturalnego soku z kolorowych porzeczek.
300 g czarnej porzeczki
50 ml wody
80 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
Owoce przełożyć do garnka, wlać wodą, dodać cukier i zagotować. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Przecedzić przez gęste sito i otrzymany sok przelać z powrotem do garnka i zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać. Galaretkę odstawić do lekkiego stężenia a następnie przelać do salaterek, odstawić całkowitego stężenia.
300 g czerwonej porzeczki
50 ml wody
80 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
Owoce przełożyć do garnka, wlać wodą, dodać cukier i zagotować. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Przecedzić przez gęste sito i otrzymany sok przelać z powrotem do garnka i zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać. Galaretkę odstawić do lekkiego stężenia, a następnie przelać na czarną galaretkę i odstawić do całkowitego stężenia.
300 g białej porzeczki
50 ml wody
80 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
Owoce przełożyć do garnka, wlać wodą, dodać cukier i zagotować. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Przecedzić przez gęste sito i otrzymany sok przelać z powrotem do garnka i zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać. Galaretkę odstawić do lekkiego stężenia, a następnie przelać na wierzch stężonych galaretek i odstawić do całkowitego stężenia.