codzienność

wtorek, 30 lipca 2019

drożdżówki z budyniem i jagodami


Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem i jagodami, pachnące cytryną, są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec mocno maślane i wilgotne, nadziane  domowym, cytrynowym budyniem i jagodami drożdżówki na letnie podwieczorki.

3 żółtka
350 ml mleka
50 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
30 g masła
skórka z 1 cytryny

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować, ciągle mieszając. Do masy dodać masło i skórkę startą z cytryny i dobrze wymieszać. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą.


500 g mąki pszennej
120 g masła
9 g suchych drożdży
2 jajka
2 żółtka
180 ml mleka
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
150 g jagód

W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem i cukrami. Dodać mąkę, jajka i żółtka, stopione i ostudzone masło, sól, skórkę z cytryny i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 12 części i z każdej uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości. Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki obsypanym mąką zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blachy, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. W każde wgłębienie nałożyć budyń i jagody. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.


100 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru
10 g cukru z wanilią

Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.

200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

sobota, 27 lipca 2019

ciasto ucierane z serem i czerwonymi porzeczkami


Ciasto ucierane z porzeczkami jest szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest lekkie, z kremowym serkiem i mąką ziemniaczaną, która sprawia, że ciasto jest mięciutkie i puchate. Ciasto ucierane z serem i czerwonymi porzeczkami, jest fanatycznym dodatkiem do kawy.

100 g masła
160 g cukru
4 jajka
250 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
230 g kremowego serka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g czerwonych porzeczek

W misce utrzeć masło z cukrem, solą i ekstraktem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników, dodać serek i utrzeć. Do utartej masy dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu delikatnie wmieszać do masy porzeczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec w temperaturze 160° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

wtorek, 23 lipca 2019

zupa groszkowo - ziemniaczana


Pyszna i bardzo aksamitna w smaku letnia zupa groszkowo - ziemniaczana. Zupa jest bardzo szybka do przygotowania, doskonale smakuje i jest lekka. 

250 g groszku
400 g ziemniaków 
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu 
2 łyżki oliwy
sól 
pieprz

W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wszystko bulionem. Całość gotować około 30 minut, na 5 minut przed końcem gotowania dodać do zupy groszek. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

piątek, 19 lipca 2019

placek drożdżowy z agrestoporzeczką


Pyszne, mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z agrestoporzeczką, kruszonką, lukrem bądź cukrem pudrem, jest doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu Jana Czernikowskiego doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec placek drożdżowy z agrestoporzeczką na letnie, słoneczne podwieczorki. 

600 g mąki pszennej
250 ml mleka
115 g cukru
10 g cukru z wanilią
40 g drożdży 
3 jajka
125 g masła
skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczka soli

W misce do ciepłego mleka dodać drożdże, odrobinę cukru i wszystko wymieszać, odstawić na kilka minut. W drugiej misce ubić żółtka z cukrami na jasną i puszystą masę. Do zaczynu dodać mąkę, utarte żółtka, roztopione masło, skórkę z cytryny i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Do ciasta dodać ubite z solą białka i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozłożyć równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

200 g mąki pszennej 
50 g cukru 
125 g masła
200 g agrestoporzeczki

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka. Na ciasto wyłożyć owoce, a następnie rozsypać kruszonkę. Odstawić w ciepłe miejsce, na około 40 minut do czasu, aż ciasto podrośnie. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika, włączyć go, nagrzać piekarnik do 180° C. Piec ciasto około 50 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy.

poniedziałek, 15 lipca 2019

chleb z garnka na poolish


W lipcowej piekarni Amber chleb z garnka na poolish według przepisu z bloga Homebaking. To lekki i bardzo smaczny pszenny chleb z chrupiącą skórką, który pasuje do wszystkich dodatków.

50 g mąki pszennej
50 g wody
1 g drożdży

 
W przeddzień włożyć wszystkie składniki na poolish do małej miski i dobrze wymieszać, zostawić na noc w chłodnym miejscu.

70 g mąki pszennej
70 g wody
5 g zakwasu pszennego

 
Umieść wszystkie składniki na zakwas pszenny w innej małej miseczce, dobrze wymieszać, zostawić na noc w temperaturze pokojowej.


cały zakwas
cały poolish
175 g wody
200 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
9 g soli

 
Następnego dnia dodać 75 g wody do poolish i wymieszać łopatką. Dodać pozostałą wodę do zakwasu pszennego i również wymieszać. Umieść oba rozpuszczone ciasta razem z pozostałymi składnikami końcowego ciasta z wyjątkiem soli w misce robota kuchennego i zagniatać przez 4 minuty na najniższym poziomie. Miskę przykryć i odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie dodać sól do ciasta i wyrabiać z najniższą prędkością przez około 20 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć ciasto i odstawić na 75 minut, a następnie rozciągnąć i złożyć. Przykryć ponownie i pozwolić mu odpocząć przez kolejne 150 minut. Umieścić ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i uformować bochenek, umieść w koszu fermentacyjnym, pozwolić mu wyrastać w temperaturze pokojowej przez 60 minut. Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 250º C, po kilkunastu minutach ogrzewania garnka przełożyć do niego wyrośnięty bochenek i przykryć gorącą pokrywką, piec chleb przez 25 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 230º C i piec chleb przez 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać go jeszcze w niższej temperaturze przez około 7 minut. Po upieczeniu wyciągnąć chleb z garnka i studzić na metalowej kratce. 
 
 

sobota, 13 lipca 2019

kostka agrestowa z bezami


Delikatna, orzeźwiająca kostka na cieście ucieranym, z warstwą agrestowego budyniu, kremem i bezikami, to po prostu hit. Prosta kostka agrestowa z bezami, to idealne ciasto na przyjęcia lub rodzinne spotkania przy kawce. 

125 g masła
125 g cukru
4 żółtka
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Ciasto ostudzić, a następnie ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 


1000 g agrestu
150 g cukru
250 ml wody
80 g mąki ziemniaczanej

Do garnka włożyć agrest, dodać wodę i całość zagotować. Agrest gotować około 10 minut, aż popęka. Po tym czasie przetrzeć go przez sitko, by uzyskać gładką masę. Masę przelać do garnka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dobrze wymieszać. Garnek wstawić na ogień i cały czas mieszając zagotować, aż budyń stanie się gęsty. Ciepłą masę równomiernie wyłożyć na ciasto i wystudzić. 

500 g mascarpone 
80 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią 
150 g bezików

W misce ubić serek z cukrami na gładko. Krem wyłożyć na warstwę agrestową, na górze rozkruszyć beziki. Ciasto schłodzić.

środa, 10 lipca 2019

orzo z boczkiem i zielonym groszkiem


Makaron, to dobry pomysł na szybki posiłek, może nie zawierać dużo dodatków, tylko sezonowe warzywa. Tak jest też w przypadku orzo z boczkiem i zielonym groszkiem, gdzie najdłużej trwa łuskanie groszku, ale można go przygotować sobie wcześniej. Makaron z boczkiem, doprawiony papryczką chili, aromatyzowanym czosnkiem z dodatkiem natki pietruszki i parmezanu, jest pyszny i bardzo sycący, to smak lata. 

250 g makaronu 
125 g groszku 
125 g wędzonego boczku
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju 
1/2 pęczka natki pietruszki 
sól
pieprz
30 g parmezanu

Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć, dodać pokrojony w kostkę boczek, posiekaną papryczkę i smażyć, aż się boczek zrumieni. Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Na trzy minuty przed końcem gotowania dorzucić do makaronu groszek. Odcedzić makaron z groszkiem, dodać do sosu i wymieszać, podawać ze startym na tarce parmezanem.

niedziela, 7 lipca 2019

rolada makowa z kremem ajerkoniakowym


Rolada na bazie maku i białek, przełożona kremem ajerkoniakowym z mascarpone, składa się na pyszne ciasto. Ta elegancka rolada makowa z kremem ajerkoniakowym, jest łatwa do przygotowania i wspaniale smakuje, może umilić spotkania w gronie rodzinny i przyjaciół. 


12 białek
100 g maku
110 g cukru pudru
70 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 

W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier puder, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przy mniejszych obrotach miksera dodać do masy mak. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego temperaturze 160º C i piec przez około 22 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.


500 g mascarpone
60 g cukru pudru

W misce ubić mascarpone z cukrem na gładki krem, dodać alkohol i ubić. Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto równomiernie wyłożyć 3/4 ilości kremu, zwinąć roladę, na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Roladę schłodzić przed podaniem, udekorować dowolnie. 

czwartek, 4 lipca 2019

drożdżówki z serem, owocami i kruszonką


Drożdżowe bułeczki przygotowane z doskonałego ciasta, z którym wspaniale się pracuje, nadziane kremowym twarogiem i owocami jagodowymi, obsypane kruszonką, są szybkie do przygotowania. Drożdżówki z serem, owocami i kruszonką, są mięciutkie i idealne, by je zapakować do piknikowego kosza lub podać do popołudniowej kawci. 

250 g twarogu
1 żółtko
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny

W misce utrzeć żółtko z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Twaróg odstawić. 


600 g mąki pszennej
250 g masła
30 g drożdży
3 jajka
250 ml mleka
100 g cukru
10 g cukru z wanilią
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
150 g truskawek
100 g jagód

W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem. Masło utrzeć z cukrami, jajkami, dodać mąkę, sól, skórkę z cytryny, podrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, dnem szklanki obsypanym mąką zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blachy, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. W każde wgłębienie nałożyć masę serową, a na wierzchu rozłożyć truskawki i jagody. Drożdżówki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.


100 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru
10 g cukru z wanilią

Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią. 

200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

poniedziałek, 1 lipca 2019

kostka chałwowa z wiśniami


Bardzo puszysty i wilgotny, kakaowy biszkopt z kremem chałwowym na bazie mascarpone, kandyzowanymi wiśniami i czekoladą, składa się na wspaniałe ciasto. Kostka chałwowa z wiśniami, jest przepyszna i idealnie nadaje się na letnie uroczystości rodzinne, zasmakuje każdemu.

3 jajka 
60 g cukru 
45 g mąki pszennej 
15 g mąki ziemniaczanej 
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

100 ml wody 
30 ml likieru wiśniowego

W szklance wymieszać wodę i alkohol. Biszkopt skropić nasączeniem. 

500 g mascarpone
250 g chałwy kakaowej

Chałwę zetrzeć na tarce. W mice ubić mascarpone z chałwą na puszysty krem. 

50 g czekolady
25 ml mleka

Na blacie biszkoptowym rozsmarować krem, następnie równomiernie ułożyć kandyzowane wiśnie. W garnuszku rozgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Wierzch ciasta ozdobić roztopioną czekoladą. Ciasto schłodzić przed podaniem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect