Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem i jagodami, pachnące cytryną, są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec mocno maślane i wilgotne, nadziane domowym, cytrynowym budyniem i jagodami drożdżówki na letnie podwieczorki.
3 żółtka
350 ml mleka
50 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
30 g masła
skórka z 1 cytryny
350 ml mleka
50 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
30 g masła
skórka z 1 cytryny
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować, ciągle mieszając. Do masy dodać masło i skórkę startą z cytryny i dobrze wymieszać. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą.
500 g mąki pszennej
120 g masła
9 g suchych drożdży
2 jajka
2 żółtka
180 ml mleka
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
150 g jagód
120 g masła
9 g suchych drożdży
2 jajka
2 żółtka
180 ml mleka
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
150 g jagód
W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem i cukrami. Dodać mąkę, jajka i żółtka, stopione i ostudzone masło, sól, skórkę z cytryny i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 12 części i z każdej uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości. Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki obsypanym mąką zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blachy, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. W każde wgłębienie nałożyć budyń i jagody. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
100 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
50 g masła
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.
200 g cukru pudru
30 ml wody
30 ml wody