codzienność

środa, 10 lipca 2019

orzo z boczkiem i zielonym groszkiem


Makaron, to dobry pomysł na szybki posiłek, może nie zawierać dużo dodatków, tylko sezonowe warzywa. Tak jest też w przypadku orzo z boczkiem i zielonym groszkiem, gdzie najdłużej trwa łuskanie groszku, ale można go przygotować sobie wcześniej. Makaron z boczkiem, doprawiony papryczką chili, aromatyzowanym czosnkiem z dodatkiem natki pietruszki i parmezanu, jest pyszny i bardzo sycący, to smak lata. 

250 g makaronu 
125 g groszku 
125 g wędzonego boczku
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju 
1/2 pęczka natki pietruszki 
sól
pieprz
30 g parmezanu

Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć, dodać pokrojony w kostkę boczek, posiekaną papryczkę i smażyć, aż się boczek zrumieni. Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Na trzy minuty przed końcem gotowania dorzucić do makaronu groszek. Odcedzić makaron z groszkiem, dodać do sosu i wymieszać, podawać ze startym na tarce parmezanem.

2 komentarze:

  1. Mniam, mniam:-)Uwielbiam połączenie boczku z groszkiem. Z makaronem jeszcze nie jadłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świeży groszek! Bosko!
    U mnie też ostatnio było orzo w greckim wydaniu...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect