Delikatna, orzeźwiająca kostka na cieście ucieranym, z warstwą agrestowego budyniu, kremem i bezikami, to po prostu hit. Prosta kostka agrestowa z bezami, to idealne ciasto na przyjęcia lub rodzinne spotkania przy kawce. 
125 g masła
125 g cukru
4 żółtka
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misce utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Ciasto ostudzić, a następnie ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 
1000 g agrestu
150 g cukru
250 ml wody
80 g mąki ziemniaczanej
Do garnka włożyć agrest, dodać wodę i całość zagotować. Agrest gotować około 10 minut, aż popęka. Po tym czasie przetrzeć go przez sitko, by uzyskać gładką masę. Masę przelać do garnka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dobrze wymieszać. Garnek wstawić na ogień i cały czas mieszając zagotować, aż budyń stanie się gęsty. Ciepłą masę równomiernie wyłożyć na ciasto i wystudzić. 
500 g mascarpone 
80 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią 
150 g bezików
W misce ubić serek z cukrami na gładko. Krem wyłożyć na warstwę agrestową, na górze rozkruszyć beziki.  Ciasto schłodzić.



Agrest jest taki pyszny, a w takim cieście to poezja , Kamilko adoptuj mnie
OdpowiedzUsuńAluś, z największą ochotą :)
UsuńBuziaki!
Taką kostkę to ja mogę zawsze przytulić!
OdpowiedzUsuńMniammmmm....