codzienność

wtorek, 30 lipca 2019

drożdżówki z budyniem i jagodami


Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem i jagodami, pachnące cytryną, są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec mocno maślane i wilgotne, nadziane  domowym, cytrynowym budyniem i jagodami drożdżówki na letnie podwieczorki.

3 żółtka
350 ml mleka
50 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
30 g masła
skórka z 1 cytryny

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować, ciągle mieszając. Do masy dodać masło i skórkę startą z cytryny i dobrze wymieszać. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą.


500 g mąki pszennej
120 g masła
9 g suchych drożdży
2 jajka
2 żółtka
180 ml mleka
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
150 g jagód

W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem i cukrami. Dodać mąkę, jajka i żółtka, stopione i ostudzone masło, sól, skórkę z cytryny i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 12 części i z każdej uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości. Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki obsypanym mąką zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blachy, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. W każde wgłębienie nałożyć budyń i jagody. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.


100 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru
10 g cukru z wanilią

Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.

200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

8 komentarzy:

  1. O takie ciut inne jagodzianki , mniam, domowy, aromatyczny budyń, kruszonka, ach Kamilko można jedną?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale, a przepis obiecuje równie wspaniałe smaki. Bardzo kuszące, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, tak kusiły, że szybko znikały :)

      Usuń
  3. Jagodowe drożdżówki, mmmmmmm....
    Letnie rozkosze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na szczęście jem pierogi z jagodami, więc jakoś przeżyję ten widok 😉😆

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect