Drożdżowe bułeczki przygotowane z doskonałego ciasta, z którym wspaniale się pracuje, nadziane kremowym twarogiem i owocami jagodowymi, obsypane kruszonką, są szybkie do przygotowania. Drożdżówki z serem, owocami i kruszonką, są mięciutkie i idealne, by je zapakować do piknikowego kosza lub podać do popołudniowej kawci.
250 g twarogu
1 żółtko
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
W misce utrzeć żółtko z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Twaróg odstawić.
600 g mąki pszennej
250 g masła
30 g drożdży
3 jajka
250 ml mleka
100 g cukru
10 g cukru z wanilią
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
150 g truskawek
100 g jagód
W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem. Masło utrzeć z cukrami, jajkami, dodać mąkę, sól, skórkę z cytryny, podrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, dnem szklanki obsypanym mąką zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blachy, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. W każde wgłębienie nałożyć masę serową, a na wierzchu rozłożyć truskawki i jagody. Drożdżówki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
100 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.
200 g cukru pudru
30 ml wody
Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.
Z malinami , (i nie tylko) mniam
OdpowiedzUsuńAluś, owoce lata tak kuszą, a ja latem wyjątkowo mam ochotę na drożdżowe :)
UsuńFajnie, że Jesteś! Buziaki!
Z wzajemnością , buziaki ślę
UsuńKusząco...Mam łubiankę borówek...
OdpowiedzUsuńSmacznego!