codzienność

niedziela, 24 grudnia 2023

Wesołych Świąt

Już Mikołaj czyści sanie,
już prezenty wrzuca na nie,
już renifer się raduje,
kopytami postukuje.
A ja Wam wypisuję:
radosnych Świąt,
i prezentów moc. 

Wesołych Świąt!
życzy

Kamila

sobota, 23 grudnia 2023

ciastka kasztanowe


Ciastka kasztanowe z dodatkiem mąki kasztanowej i nadziane kasztanowym kremem, są urocze. Ciastka są przepyszne i umilą przedświąteczne chwile przy kawie.

230 g mąki pszennej
20 g mąki kasztanowej
70 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
100 g masła
1 jajko
szczypta soli


Masło posiekać z mąkami, dodać cukry, sól i jajko i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.

50 g kremu z kasztanów
cukier puder

Ciastka z dziurką osypać cukrem pudrem. Następnie posmarować pośrodku pełne krążki kremem i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.

czwartek, 21 grudnia 2023

babka z suszonymi śliwkami, armaniakiem i orzechami włoskimi


Babka z suszonymi śliwkami, armaniakiem i orzechami włoskimi z przepisu Yotam Ottolenghi i Helen Goh z książki "Sweet", to przepyszne ciasto, które idealnie wpisuje się w świąteczny klimat. Babka jest maślana, bardzo wilgotna i aromatyczna, śliwki wspaniale uzupełniają ciasto, a chrupiący, słodki cynamonowo - orzechowy środek dopełnia całości. Według autorów ciasto jest najlepsze ciepłe, zaraz po upieczeniu, ale w hermetycznie zamkniętym pojemniku wytrzyma do 3 dni.  

250 g suszonych śliwek
100 g armaniaku
skórka z 1 pomarańczy

Dzień przed pieczeniem włożyć śliwki do miski, zalać alkoholem, dodać skórę startą z pomarańczy, przykryć wierzch i odstawić śliwki na noc. Śliwki można przygotować 3 dni wcześniej.

40 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
60 g orzechów włoskich
1/8 łyżeczki soli

W misce wymieszać posiekane orzechy z cukrem, cynamonem i solą.
 
300 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
200 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
230 g kwaśnej śmietany
cukier puder

W misce utrzeć masło z solą, cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Następnie do masy dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem oraz sodą oraz kwaśną śmietanę. Należy zacząć i zakończyć sypkimi składnikami. Następnie wmieszać do masy śliwki z alkoholem. Połowę masy przelać do formy babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, ułożyć nadzienie orzechowe i przykryć pozostałym ciastem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę podawać posypaną cukrem pudrem.

środa, 20 grudnia 2023

serbskie ciasteczka waniliowe


Serbskie ciasteczka waniliowe, zwane vanilice, to przepyszne ciacha upieczone na bazie mielonych orzechów przekładane dżemem morelowym. Ciasteczka muszą być małe i koniecznie okrągłe, można je wycinać nakrętką od butelki. Ciasteczka upieczone zostały na podstawie przepisu z serbskiego bloga Zaboravljene poslastice.

125 g smalcu
115 g cukru
10 g cukru z wanilią
2 jajka
125 g mielonych orzechów
300 g mąki pszennej
 
W misce wymieszać smalec z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać zmielone orzechy oraz mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w kształcie małego kółka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 7 minut. Jeszcze ciepłe ciastka przełożyć dżemem morelowy.

wtorek, 19 grudnia 2023

przekładane ciastka orzechowe


Przekładane ciastka orzechowe, inspirowane tym przepisu są przepyszne i pięknie pachną żurawiną. Z ciastem dobrze się pracuje, ciastka podczas pieczenia nie odkształcają się. Ciasteczka, są idealnym dodatkiem do świątecznej kawy, sprawdzą się też jako słodki upominek dla najbliższych.

600 g mąki pszennej
440 g masła
120 g mielonych orzechów
320 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w okrągłym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

150 g czekolady
80 g orzechów
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
200 g żurawin na specjalną okazję

Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę, dodać posiekane orzechy i całość zagotować, ciągle mieszając. Gotować, aż woda odparuje, a cukier zacznie się powoli karmelizować. Do masy orzechowej dodać cynamon, sól i wymieszać, gotować, aż orzechy delikatnie się zrumienią. Masę orzechową rozłożyć na papierze do pieczenia do ostygnięcia. Orzechy połamać na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuścić w garnuszku. Połowę ciastek dekorować czekoladą oraz orzechami. Ciastka bez dekoracji posmarować marmoladą i przykryć drugim udekorowanym ciastkiem, przycisnąć aby się skleiły.

poniedziałek, 18 grudnia 2023

świąteczna brioszka


W ostatniej w tym roku grudniowej piekarni Amber gości świąteczna brioszka z przepisu z bloga Plötzblog. Brioszka przysporzyła mi kłopotu, nie jest łatwym wypiekiem i mojej daleko do pierwowzoru autora. W smaku jest bardzo maślana, pasuje do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.


61 g cukru
6 g soli
1 jajko
380 g mąki pszennej
36 g zakwasu pszennego
8 g drożdży 
202 g masła


W misie miksera zmiksować razem mąkę z jajkiem, cukrem, solą, zakwasem oraz drożdżami. Następnie dodawać masło pokrojone na kawałki, cały czas miksując. Zostawić ciasto w przykrytej misce w temperaturze 20° C na 12 godzin. Po tym czasie ciasto podzielić, uformować w kule i ułożyć w natłuszczonej foremce i zostawić na kolejne 4 godziny wyrastania. Brioszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C, natychmiast zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170° C, piec 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.


Świąteczna brioszka na blogach:

piątek, 15 grudnia 2023

migdałowe ciastka


Migdałowe ciastka, upieczone na podstawie tego przepisu są przepyszne i pięknie pachną. Z ciastem dobrze się pracuje, ciastka podczas pieczenia nie odkształcają się. Ciasteczka, są idealnym dodatkiem do świątecznej kawy, sprawdzą się też jako słodki upominek dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.

300 g mąki pszennej
220 g masła
60 g mielonych migdałów
160 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w okrągłym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.


150 g czekolady
50 g migdałów
30 g płatków migdałowych
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę, dodać posiekane migdały oraz płatki i całość zagotować, ciągle mieszając. Gotować, aż woda odparuje, a cukier zacznie się powoli karmelizować. Do masy migdałowej dodać cynamon, sól i wymieszać, gotować, aż migdały delikatnie się zrumienią. Masę migdałową rozłożyć na papierze do pieczenia do ostygnięcia. Migdały połamać na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuścić w garnuszku. Ciastka dekorować czekoladą oraz migdałami.

wtorek, 12 grudnia 2023

piernikowe szyszki


Piernikowe szyszki, to przepyszne ciasteczka, o uroczym kształcie. Do ich upieczenia potrzebna jest specjalna drewniana foremka. Ciasteczka są doskonałe do podjadania, zapakowania jako słodki upominek albo stanowią jadalną dekorację świątecznego tortu piernikowego. Ciasteczka upieczone zostały na podstawie tego przepisu.

100 g cukru
80 ml wody
150 g miodu
100 g masła
3 żółta
425 g mąki pszennej
2 g sody
2 g soli
cukier puder

W garnku o grubym rozpuścić cukier, ostrożnie dodać wrzącą wodę. Na przemian dodawać przyprawy, miód, masło i sól. Gotować, ciągle mieszając, aż będzie masa będzie jednolita. Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie dodać do masy żółtka i ubić. Następnie wmieszać do masy mąkę z sodą i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, formę do szyszek oprószyć mąką, kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę, nadmiar odcinając i wyrównując nożem. Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200º C przez około 15 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce. Szyszki podawać posypane cukrem pudrem.

środa, 6 grudnia 2023

drożdżówki z białym makiem

Drożdżówki z białym makiem, są przepyszne i bogate w makowe nadzienie. Te drożdżowe maluchy z doskonałym nadzieniem, polane lukrem, są szybkie do przygotowania. Ciasto do tego przepisu przygotowuje się wieczorem przed pieczeniem i dobrze się z nim pracuje, nadzienie makowe też można przygotować wieczorem.

250 g białego maku
100 g cukru
50 g rodzynek
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g miodu
25 ml likieru migdałowego
30 g masła

W garnku zalać mak wrzącą wodą, odstawić do wystudzenia, a następnie odsączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć mak z miodem, mielonymi orzechami, skórką pomarańczową, rodzynkami oraz likierem. Odstawić do wystudzenia.

500 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
250 ml mleka
9 g suchych drożdży
75 g masła
szczypta soli
skórka z 1/2 pomarańczy

Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukry i wymieszać. Do składników dodać sól, mąkę, rozpuszczone masło, skórkę startą z pomarańczy i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto w misce przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Rano wyłożyć miskę z ciastem do temperatury pokojowej na 60 minut. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt. Na wierzchu równomiernie rozłożyć masę makową, ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem w kształt rombów na około 12 kawałków. Kawałki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.

200 g cukru pudru
sok z 1/4 pomarańczy

Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i soku.

sobota, 2 grudnia 2023

orzechowa babka z suszonymi wiśniami


Orzechowa babka z suszonymi wiśniami, jest przepyszna, mięciutka i doskonale smakuje. Ciasto można szybko upiec, a potem już tylko cieszyć się jego wspaniałym smakiem podanym do kawy lub herbaty.

240 g masła
170 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
200 g mielonych orzechów
50 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g suszonych wiśni

W misce utrzeć miękkie masło z cukrami i solą na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy wmieszać przesiane mąki, orzechy oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu wmieszać do masy wiśnie. Masę przelać do formy babkowej wysmarowanej masłem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect