codzienność

wtorek, 24 grudnia 2019

Wesołych Świąt


Niechaj ziemię rozśpiewa kolęda,
Każdy dom i każdego z nas,
Niechaj piękne Bożonarodzeniowe Święta
Niosą wszystkim betlejemski blask.
Zofia Ewa Szczęsna
Wigilijny wieczór

Cudownych,
prawdziwie rodzinnych 
Świąt Bożego Narodzenia
opromienionych blaskiem
betlejemskiej gwiazdy
życzy

Kamila

poniedziałek, 23 grudnia 2019

piernikowe serca z dżemem


Piernikowe serca z dżemem przygotowane na podstawie przepisu Jolanty Muras z książeczki "Najlepsze pierniki i makowce", są przepyszne, a dzięki nadzieniu bardzo szybko miękną i po prostu rozpływają się w ustach.

500 g mąki pszennej
125 g cukru
50 g masła
1 jajko
200 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
sól

W garnuszku podgrzać miód, cukier i masło, aż składniki się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone składniki, jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki w kształcie serduszka, całe i z okienkiem. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce.

100 g dżemu z czarnej porzeczki
120 g cukru pudru
30 ml wody

Pełne pierniczki posmarować dżemem, przykryć drugim z dziurką, udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody. 

sobota, 21 grudnia 2019

pieczona perliczka z ziołami


Pieczona perliczka z ziołami.
Boże Narodzenie to dla mnie czas, kiedy na stole ląduje drób. Nigdy nie przekonałam się do indyka, ale przepiórki, gołębie i kaczki są zawsze mile widziane podczas różnego rodzaju świąt. Jest coś pięknego w upieczonym w całości ptaku, stojącym na środku stołu - naokoło świeczki, wypełnione winem kryształowe kieliszki, błyszcząca srebrna zastawa i inne pyszne dania. Przez lata eksperymentowałam z perliczką i przygotowywałam ją na wiele sposobów. Doszłam do wniosku, że to mięso o znakomitym smaku nie musi być mocno doprawione. Wystarczy trochę ziół i kaczy tłuszcz. Na Boże Narodzenie zawsze mamy bardzo dużo różnych dań i niekończące się dodatki - czasami wydaje się, że obiad i kolacja zlewają się w jedno, więc jeden duży ptaki zupełności wystarczy na rodzinę. Zawsze przecież można zostawić jeszcze miejsce na deser - kiedy jak kiedy, ale w święta to absolutna konieczność. 
Mimi Thorisson
Apetyt na Francję

Składniki na 4 porcje:

1 perliczka
60 g kaczego tłuszczu lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
drobnoziarnista sól morska lub świeżo mielony czarny pieprz
3 ząbki czosnku nieobrane
1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
pęczek świeżego tymianku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
3 liście laurowe

Wyjmij perliczkę z lodówki 30 minut wcześniej. Nagrzej piekarnik do 200° C. Natrzyj perliczkę kaczym tłuszczem. Obficie przypraw solą i pieprzem zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Nadziej perliczkę ząbkami czosnku, cytryną, tymiankiem, rozmarynem i liśćmi laurowymi. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Piecz około 40 - 50 minut, aż skórka będzie złocista, a mięso upieczone (kiedy nakłujesz je nożem, sok wypływający z mięsa powinien być przeźroczysty, a nie różowy). Pokrój perliczkę i podawaj.
Jeśli chcesz podać to danie z ziemniakami, dodaj do naczynia żaroodpornego oskrobane młode ziemniaczki przekrojone na pół, układając je na około perliczki. Posyp solą i skrop odrobiną kaczego tłuszczu lub oliwy z oliwek.

czwartek, 19 grudnia 2019

pasztet z królika


Pasztet przygotowany z surowego mielonego mięsa z królika, wieprzowiny, z kurkami i Brendy, z dużą ilością natki pietruszki. Przed przygotowaniem mięso należy marynować w przyprawach, a potem całość tylko zmielić i upiec. Pasztet z królika inspirowany przepisem Kurta Schellera, to klasyczny bożonarodzeniowy rarytas.

150 g słoniny
500 g królika
550 g karkówki wieprzowej
1 cebula
50 g masła
100 g kurek
1 pęczek pietruszki
4 jajka
2 chrupiące kajzerki
100 ml mleka
30 ml Brendy
3 kulki ziela angielskiego
suszony majeranek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz 


Do miski włożyć pokrojone na kawałki mięso, wsypać przyprawy i całość marynować przez około godzinę. Do garnuszka włożyć bułki, zalać mlekiem, odstawić. Następnie mięso, bułki bez wyciskania, cebulę, natkę pietruszki oraz grzyby zmielić dokładnie dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodać masło, jajka, alkohol i całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na 60 minut, sprawdzić patyczkiem, czy pasztet jest suchy. Ostudzić przed krojeniem.

wtorek, 17 grudnia 2019

pierniczki z migdałami


Pierniczki o migdałowym aromacie, udekorowane płatkami migdałowymi, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki z migdałami, można upiec dużo wcześniej, bo nie stracą nic ze swojego smaku, pozostaną lekko aromatyczne i wspaniale migdałowe.

400 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
150 g cukru
30 g cukru z wanilią
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
100 g mielonych migdałów



W misce wymieszać mąkę, mielone migdały z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
 
 1 białko
50 g płatków migdałowych 


Pierniczki posmarować rozbełtanym białkiem i udekorować płatkami migdałowymi. Pierniczki piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce.

niedziela, 15 grudnia 2019

ciasteczka Spitzbuben


Kruche, maślane ciasteczka przekładane dżemem porzeczkowym, są wypiekane w Niemczech przed świętami Bożego Narodzenia. Te chrupiące składane ciasteczka, to prawdziwy klasyk i powinien być w każdej puszce bożonarodzeniowych słodkości. Ciasteczka Spitzbuben mogą różnić się wyglądem, albo być nazywane jako ciasteczka Linzer, wspólny jednak dla wszystkich jest skład kruchego ciasta z mielonymi migdałami, owocowym nadzieniem oraz cukrem pudrem, który je zdobi. Ciasteczka Spitzbuben, są bardzo smaczne i rozpływają się w ustach.


350 g mąki pszennej
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 cytryny
100 g mielonych migdałów
250 g masła
1 jajko
szczypta soli
cukier puder 
 
Z mąki, mielonych migdałów, soli, cukrów, masła, jajka, skórki startej z cytryny zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać dowolne kształty ciastek w trzech  różnych rozmiarach. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 165º C i piec przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce. Ciasteczka składać kaskadowo, od najmniejszego, aby nadzienie nie wystawało poza brzegi. Najmniejsze ciasteczko posmarować dżemem, przyłożyć średnie, posmarować dżemem, a na samym końcu dodać największe, przycisnąć. Ciasteczka podawać posypane cukrem pudrem.

piątek, 13 grudnia 2019

keks z kandyzowaną pigwą


Keks, to ciasto idealne na święta, zwłaszcza Boże Narodzenie. Keks dobrze przygotowany można przechowywać kilkanaście dni, bo ciasto najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu. Keks z kandyzowaną pigwą z dodatkiem domowej pigwówki, jest bardzo aromatyczny i pyszny, sprawdzi się nie tylko jako ciasto na świąteczny stół. 

100 ml pigwówki
150 g masła
130 g cukru
3 jajka
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Kandyzowaną pigwę pokrojoną na mniejsze kawałki wsypać do miseczki i zalać alkoholem, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać pigwę z alkoholem z miseczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 170° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

150 g cukru pudru
100 ml pigwówki

Keks udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i pigwówki.

środa, 11 grudnia 2019

pierniczki migdałowe


Pierniczki o migdałowym aromacie, udekorowane bezową pianką i migdałami, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki migdałowe, przepisu Jolanty Muras z książeczki "Najlepsze pierniki i makowce", można upiec dużo wcześniej, bo nie stracą nic ze swojego smaku, pozostaną lekko aromatyczne i wspaniale migdałowe.

400 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
150 g cukru
30 g cukru z wanilią
1 jajko
100 g mielonych migdałów


W misce wymieszać mąkę, mielone migdały z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


1 białko
40 g cukru
100 g migdałów

W misce ubić białko z cukrem na sztywną pianę. Bezę wykładać łyżeczką na pierniczki, w środek każdej piany wcisnąć po migdale. Pierniczki piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce.

poniedziałek, 9 grudnia 2019

chleb dyniowy


Grudniowa piekarni Amber ma pyszny smak dyniowego chleba, z przepisu z bloga Home Baking. Chleb dyniowy w kształcie dyni z suszonymi wiśniami, na zakwasie, jest smaczny, bardzo zdrowy, ma piękny kolor, wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.

150 g wody
150 g mąki pszennej
15 g zakwasu żytniego

 
W misce wymieszać wszystkie składniki, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin.

50 g suszonych wiśni
30 g wody 

 
W miseczce zalać owoce wodą i odstawić do napęcznienia na 4 godziny.


cały zakwas
400 g mąki pszenne
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g puree z dyni
170 g wody
5 g drożdży
20 g miodu
15 g soli
2 kory cynamonowe 

 
W misce zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto, a na końcu wgnieć wiśnie, początkowo można zmniejszyć ilość wody i uzupełniać ją tylko w razie potrzeby. Po wyrobieniu pozwolić, aby ciasto dojrzewało w naoliwionej misce przez 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypaną mąką blat, podzielić ciasto na dwa kawałki i z każdej części uformować bochenek. Cztery sznurki o długości 50 centymetrów, zanurzone uprzednio w olej, zawiązać razem w węzeł na środku i umieść je w kształcie gwiazdy na blacie. Na tym położyć kulę ciasta, poprowadzić sznurki równomiernie nad kulą ciasta i luźno związać je ze sobą, aby ciasto się podniosło, w środek wepchnąć korę cynamonową. Bochenek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugim bochenkiem postąpić identycznie. Bochenki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w temperaturze pokojowej na godzinę do wyrośnięcia. Blachę z chlebkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C, zmniejszając temperaturę do 220° C, piec przez około 40 minut.


Chleb dyniowy na blogach:

sobota, 7 grudnia 2019

biscotti


Biscotti, zwane też cantuccini, to włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii, zawierające dużą ilość grubo siekanych migdałów, najczęściej o cytrynowy aromacie. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące, a przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie. Te pyszne ciasteczka można napiec, długo przechowywać i delektować się nimi przy najmniejszej okazji. Włoskie sucharki można zapakować na słodki upominek albo wykorzystać jako dodatek do deserów. 
 

220 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
100 g migdałów
skórka z 1 cytryny
20 ml likieru migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

W garnuszku sparzyć migdały gorącą wodą, a następnie obrać ze skórki. W misce połączyć mikserem jajka z cukrem, dodać likier, skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem, sól, wsypać migdały i zmiksować do połączenia się składników. Na blacie posypanym mąką z ciasta uformować podłużny chlebek, który ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º C i piec przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Blachę wyjąć i bochenek lekko ostudzić. Następnie pokroić go ostrym nożem na centymetrowe kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blasze i dopiekać z każdej ze stron po 15 minut.
 

środa, 4 grudnia 2019

pieczona dynia piżmowa nadziewana mięsem


Dynia piżmowa Muscade de Provence, to jedna z najwartościowszych odmian dyni piżmowej, słynącej z wyjątkowego aromatu i wspaniałego smaku. Ta odmiana dyni, cieszy się dużym uznaniem wśród szefów kuchni, ze względu na lekko słodkawy, delikatny smak, intensywnie pomarańczowy miąższ i wyczuwalne aromaty melonowe. Pieczona dynia piżmowa nadziewana mięsem, kaszami, soczewicą, pomidorami, doprawiona aromatycznymi przyprawami, to danie bardzo pyszne i doskonale się prezentujące.

1 dynia piżmowa
100 g kaszy pęczak
60 g kaszy bulgur
40 g zielonej soczewicy
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
3 pomidory 
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
papryka wędzona
pieprzu kajeński
sól
pieprz

Kasze i soczewicę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Dynie umyć, osuszyć i odkroić wierzchołek, wydrążyć je z pestek i wyskrobać miąższ zostawiając centymetrowy brzeg. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oleju podsmażyć posiekane ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso i całość chwilę smażyć, dodać pokrojoną dynię i pokrojone w kostkę pomidory, chwilę smażyć. Do farszu dodać kasze oraz soczewicę, posiekaną natkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką. Dynie ułożyć w naczyniu do zapiekania, napełnić farszem, przykryć dyniową czapeczką, na dno naczynia wlać odrobinę wody. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C i zapiekać przez około 40 minut, aż dynia będzie miękka.

poniedziałek, 2 grudnia 2019

ucierane ciasto z rajskimi jabłuszkami i bakaliami


Ucierane ciasto z jabłkami, cynamonem i bakaliami, jest proste do upieczenia, smaczne i bardzo wilgotne. Małe różowe jabłuszka dodają ciastu uroku, w przypadku ich braku można użyć innych ulubionych jabłek. Ucierane ciasto z rajskimi jabłuszkami i bakaliami, o korzennym aromacie, osypane cukrem pudrem jest idealne na jesienny podwieczorek.

300 g mąki pszennej
4 jajka
180 g cukru
125 ml oleju
50 g orzechów
50 g rodzynek
800 g rajskich jabłuszek
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder

W misce wymieszać pokrojone na mniejsze części jabłuszka, z posiekanymi orzechami, rodzynkami, skórką i sokiem z cytryny. W misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej i całość zmiksować. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i ubić. Następnie dodać jabłka z bakaliami i wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto posypać cukrem pudrem.

sobota, 30 listopada 2019

pikantna zupa z soczewicą i królikiem


Pikantna zupa z soczewicą i królikiem z przepisu Karola Okrasa, to wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa z królika, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa wspaniale smakuje, dobrze rozgrzewa i zachwyca smakiem. 

1 tuszka z królika 
3 marchewki
2 pietruszki 
1/2 selera
1/2 pora 
4 liście laurowe 
1200 ml wody
50 g masła 
2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku 
1 łyżka kurkumy  
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 
1 łyżka ziaren kolendry 
500 g zielonej soczewicy 
1 papryczka chilli 
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 cytryny 
50 g śmietany do ubijania
sól
pieprz 

Do garnka włożyć pokrojonego na kawałki królika, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i pora, wlać wodę, dodać liście laurowe i całość zagotować. Zupę doprawić solą oraz pieprzem i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Z gotowego wywaru wyjąć liście laurowe, warzywa i mięso, które odstawić do przestygnięcia. Soczewicę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Na patelni na rozgrzanym maśle i oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać kurkumę, pieprz kajeński, zmieloną kolendrę, pokrojoną papryczkę chilli i całość chwilę smażyć. Wszystkie składniki z patelni i ugotowaną soczewicę przełożyć do wywaru. Zupę gotować około 20 minut, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Zupę podawać z obranym mięsem z królika, śmietaną oraz posiekaną natką pietruszki.

czwartek, 28 listopada 2019

ciasto z maślanym kremem porzeczkowym


Przepyszne ciasto z maślanym kremem porzeczkowym, bitą śmietaną i czekoladą. Maślany krem porzeczkowy przygotowany na podstawie przepisu z książki "Słodko" Yotam Ottolenghi i Helen Goh, jest bardzo orzeźwiający i smaczny. Do przygotowania puree można wykorzystać mrożone owoce. Ciasto z maślanym kremem porzeczkowym, idealnie nadaje się na uroczystości rodzinne, zasmakuje każdemu.

4 jajka 
75 g cukru 
55 g mąki pszennej 
30 g mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części.

300 g czerwonej porzeczki 
180 g cukru 
10 g cukru z wanilią
85 g golden syropu 
4 żółtka 
300 g masła

Do garnka włożyć porzeczkę, dodać połowę ilości cukru i całość gotować, aż owoce się rozpadną. Gorącą masę przetrzeć przez drobne sitko, ostudzić. Do garnuszka wlać syrop, dodać pozostały cukier oraz cukier z wanilią, wymieszać i zagotować. Gotować na średniej mocy palnika, nie mieszać, do momentu, kiedy cukier się rozpuści a w syropie pokażą się mniejsze bąbelki, a następnie większe, syrop cukrowy będzie gotowy. W misie miksera umieścić żółtka i ubić do otrzymania jasnej puszystej masy. Powoli, małym strumieniem, wlewać syrop cukrowy do cały czas ubijając, aż masa przestygnie. Następnie powoli dodawać do masy masło, cały czas ucierając. Na samym końcu wmieszać do kremu puree porzeczkowe. 

500 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
50 g białej czekolady

W misce ubić śmietanę z cukrami. Pierwszą część biszkoptu ułożyć w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na nim rozsmarować połowę ilości kremu, położyć drugą część biszkoptu, rozsmarować pozostały krem. Na kremie równomiernie rozsmarować konfiturę, a następnie wyłożyć ubitą śmietanę. Ciasto udekorować posiekaną czekoladą, a następnie schłodzić w lodówce.

niedziela, 24 listopada 2019

ciasto czekoladowo - orzechowe


Mięciutki i wilgotny biszkopt kakaowy, przełożony dżemem z owoców świdośliwy oraz mocno czekoladowym kremem, przykryty bezą z dodatkiem orzechów, składa się na wspaniałe ciasto. Ciasto czekoladowo - orzechowe, jest bardzo proste w przygotowaniu, idealnie nadaje się na świąteczny stół oraz inne rodzinne spotkanie przy kawie.

3 białka
150 g cukru 
20 g mąki ziemniaczanej 
szczypta soli
50 g orzechów 

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy przesianą mąkę ziemniaczaną i ubić. Masę bezową wyłożyć w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie oprószyć posiekanymi orzechami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140º C i piec przez około 60 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko popękana. Bezę dobrze wystudzić.

4 jajka 
80 g cukru 
60 g mąki pszennej 
20 g mąki ziemniaczanej 
20 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części, a następnie pierwszy blat ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

200 g czekolady
400 ml śmietany do ubijania

W garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, do roztopienia się czekolady. Całość ostudzić, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na całą noc. Masę czekoladową umieścić w misce i ubić do otrzymania gęstego kremu. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę ilości dżemu, na nim rozsmarować połowę ilości kremu. Przykryć drugim blatem, na wierzchu rozsmarować dżem, następnie krem czekoladowy, całość przykryć bezą orzechową. Ciasto schłodzić przed podaniem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect