Przepyszne ciasto z maślanym kremem porzeczkowym, bitą śmietaną i czekoladą. Maślany krem porzeczkowy przygotowany na podstawie przepisu z książki "Słodko" Yotam Ottolenghi i Helen Goh, jest bardzo orzeźwiający i smaczny. Do przygotowania puree można wykorzystać mrożone owoce. Ciasto z maślanym kremem porzeczkowym, idealnie nadaje się na uroczystości rodzinne, zasmakuje każdemu.
4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części.
300 g czerwonej porzeczki
180 g cukru
10 g cukru z wanilią
85 g golden syropu
4 żółtka
300 g masła
Do garnka włożyć porzeczkę, dodać połowę ilości cukru i całość gotować, aż owoce się rozpadną. Gorącą masę przetrzeć przez drobne sitko, ostudzić. Do garnuszka wlać syrop, dodać pozostały cukier oraz cukier z wanilią, wymieszać i zagotować. Gotować na średniej mocy palnika, nie mieszać, do momentu, kiedy cukier się rozpuści a w syropie pokażą się mniejsze bąbelki, a następnie większe, syrop cukrowy będzie gotowy. W misie miksera umieścić żółtka i ubić do otrzymania jasnej puszystej masy. Powoli, małym strumieniem, wlewać syrop cukrowy do cały czas ubijając, aż masa przestygnie. Następnie powoli dodawać do masy masło, cały czas ucierając. Na samym końcu wmieszać do kremu puree porzeczkowe.
500 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
50 g białej czekolady
W misce ubić śmietanę z cukrami. Pierwszą część biszkoptu ułożyć w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na nim rozsmarować połowę ilości kremu, położyć drugą część biszkoptu, rozsmarować pozostały krem. Na kremie równomiernie rozsmarować konfiturę, a następnie wyłożyć ubitą śmietanę. Ciasto udekorować posiekaną czekoladą, a następnie schłodzić w lodówce.