codzienność

czwartek, 31 października 2019

pan de muerto


Pan de muerto, według źródła, to chleb żywych trupów, tradycyjnie pieczony w Meksyku w tygodniach poprzedzających święto zmarłych. Jest to rodzaj słodkiej, drożdżowej bułki, uformowanej w okrągły bochenek, który symbolizuje kręgu życia i ozdobiony jest kawałkami ciasta, symbolizującymi kości i czaszkę. Do wypieku dodaje się dużą ilość jajek i masła, aromatyzuje anyżem gwiaździstym, skórką z pomarańczy i wodą z jej kwiatów. Pan de muerto, upieczone na podstawie kilku przepisów, to bardzo smaczne, aromatyczne i puszyste ciasto drożdżowe. 


680 g mąki pszennej
25 g drożdży
150 g masła
160 g cukru
60 ml mleka
6 jajek
2 gwiazdki anyżu
skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
1 łyżeczka soli

W miseczce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem. W misce ubić jajka z cukrem, solą, dodać mielony anyż, skórkę startą z pomarańczy, wodę i ubić. Dodać drożdże, mąkę oraz miękkie masło i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 3 części, z dwóch uformować okrągłe bochenki, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta uformować 6 wałeczków na kształt kości i 2 małe kulki. Wszystko przykryć ściereczką kuchenną i odłożyć do wyrośnięcia na około godzinę. Na wyrośnięte bochenki ułożyć po trzy wałeczki i kulkę ciasta na środku. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40, aż chlebki się zrumienią.

50 g masła
30 g cukru

Chlebki po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe posmarować stopionym masłem i posypać cukrem.

piątek, 25 października 2019

ciasteczka orzechowe


Ciasteczka orzechowe, są kruche, bardzo maślane i pięknie pachną. Ciasteczka sprawdzą się w roli pysznej przekąski do kawy, a można przygotować je bardzo szybko. 

200 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów
140 g masła
80 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli 
 
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

poniedziałek, 21 października 2019

czekoladowa babka na zakwasie


W październikowej piekarni Amber króluje czekolada w babce na zakwasie. Przepis na babkę, która potrzebuje dużo czasu pochodzi z bloga Nataszy Djuric. Czekoladowa babka na zakwasie, jest lekka, mocno napakowana czekoladą, bardzo aromatyczna i słodka, idealna dla wielbicieli czekoladowych wypieków.

80 g mąki pszennej
20 g brązowego cukru
25 g zakwasu
35 g wody
 
Rano w misce wymieszać składniki starteru, pozostawić do fermentacji, aż podwoi swoją objętość. Może to potrwać od 12 godzin, w zależności od temperatury otoczenia i siły zakwasu.

350 g mąki pszennej 
cały starter 
2 jajka 
50 g brązowego cukru
85 g masła
7 g soli
110 g mleka 
 

Późnym popołudniem do miski miksera wlać mleko, dodać starter, cukier, jajka, mąkę i sól, wymieszać wszystko razem. Zagniatać ciasto przez około 4 minuty, a następnie pozostawić do odpoczęcia na 20 minut. Następnie dodać do ciasta połowę ilości masła i miksować, aż całkowicie połączy się ciastem, dodać resztę masła i zgniatać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę i umieść je w misce, przykryć folią i pozostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 godziny, a następnie włożyć miskę do lodówki na noc.

180 g czekolady 
120 g masła
10 g kakao
10 g cukru pudru
 
Rano do garnuszka włożyć 3/4 ilości posiekanej czekolady, dodać masło i całość rozpuścić na małym ogniu. Dodać kakao, cukier i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny lub do momentu, aż masa zacznie gęstnieć i będzie się dobrze rozprowadzać. Gdy nadzienie będzie gotowe, wyjąć ciasto z lodówki i położyć je na posypanym mąką blacie. Rozwałkować ciasto na na kwadrat o wymiarach około 45 x 45 centymetrów i grubości 5 minimetrów. Rozprowadzić na powierzchni nadzienie, pozostawiając małą krawędź. Posypać pozostałą czekoladą grubo posiekaną, następnie ciasto mocno zwinąć w rulon. Rulon podzielić na dwie części, a następnie każdy przeciąć ostrym nożem na pół wzdłuż całej długości, następnie przełożyć jedną połowę przez drugą, a następnie zapleć dwie połówki. Z drugim postąpić tak samo. Babki ułożyć w keksówkach wyłożonej papierem do pieczenia. Formy przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić, aby podwoiły swoją objętość, może to potrwać do 7 godzin, w zależności od temperatury. Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec kolejne 35 minut lub do momentu, aż będą ładnie upieczone.
 
 

sobota, 19 października 2019

zupa porowo - rydzowa


Pyszna i bardzo aksamitna w smaku zupa porowa - rydzowa, z dodatkiem sera Gorgonzola, w której te trzy składniki stanowią połączenie idealne. Zupa jest bardzo szybka do przygotowania, doskonale smakuje i wspaniale rozgrzewa. Do zupy wspaniale smakują grzanki z serem. 

1 por
250 g rydzów
800 ml bulionu
2 łyżki oleju
sól
pieprz
100 g sera Gorgonzola

W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojonego w plastry pora, dodać grzyby, zalać wszystko bulionem, całość gotować około 30 minut. Do zupy dodać ser, wymieszać. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

środa, 16 października 2019

masło rydzowe


Masło rydzowe 
Rydzów maleńkich kopę wytrzeć na sucho; odrzucić ich korzonki, i nalać letnim sklarowanym masłem; stawić na wolny ogień, który ma być koniecznie podniecany z olszowych węgli; smażyć zwolna, strzegąc od przypalenia dopóty, dopóki rydze nie uschną zupełnie, a masło się nie wyklaruje; wtedy odłączyć masło od rydzów, posolić w miarę, zlać w słoiki, obwiązać płótnem albo papierem i przechowywać w suchem, a chłodnem miejscu.
Bronisława Leśniewska
Kucharz polski jaki być powinien

Masło rydzowe, to doskonały dodatek do pajdy chleba, ma wyborny smak i jest bardzo aromatyczny. 

200 g masła
200 g rydzów
1 gałązka rozmarynu
1 cebula
2 ząbki czosnku
30 ml likieru ziołowego
sól 
pieprz

Na patelni na 1/4 ilości rozgrzanego masła zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pokrojone na małe kawałki grzyby i całość smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do grzybów dodać alkohol i smażyć, aż odparuje. Następnie dodać pozostałe masło, posiekany rozmaryn i wszystko razem chwilę smażyć. Masło z grzybami przelać do miski i odstawić do ostudzenia.

niedziela, 13 października 2019

francuskie ciasto jabłkowe


Przepyszne kruche ciasto z nadzianiem jabłkowym z rodzynkami, cynamonem i rumem, osypane cukrem pudrem, składa się na wspaniałe jesienne ciasto. Francuskie ciasto jabłkowe, upieczone na podstawie przepisu Nicka Malgieris z książki "Pastry", to idealne ciasto na niedzielne podwieczorki, podane do filiżanki kawy lub herbaty. 

1200 g jabłek 
50 g masła 
100 g cukru 
1/2 łyżeczki cynamonu 
140 g rodzynek 
30 ml rumu 

Do garnka włożyć pokrojone na części jabłka, dodać masło oraz cukier, cynamon i całość gotować, aż sok z jabłek odparuje. Garnek zdjąć z ognia i do jabłek wmieszać rum, odstawić do ostygnięcia. 


280 g mąki pszennej 
165 g cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/4 łyżeczki soli 
115 g masła 
2 jajka 
cukier puder 
 
W misce miksera wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, dodać masło i mieszać, aż kawałki masła przestaną być widoczne. Następnie dodać jajka i mieszać do utworzenia się kuli z jednolitego ciasta. Ciasto wyjąć na posypaną mąką powierzchnię pognieć przez chwilę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia. Z ciasta oderwać większą połowę i rozwałkować je na posypaną mąką powierzchni, a następnie wyłożyć nim dno i boki mniejszej tortownicy. Wyłożyć nadzienie jabłkowe i na to wyłożyć rozwałkowaną resztę ciasta. Przy pomocy widelca zlepić dokładnie brzegi, a następnie ponakłuwać nim cały wierzch. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

środa, 9 października 2019

jabłka zapiekane z cieście filo


Jabłka o aromacie cynamonu otulone w maślane, chrupkie ciasto filo, to coś wspaniałego, pysznie smakuje podane na gorąco. Jabłka zapiekane z cieście filo, można szybko przygotować, jeżeli korzysta się z gotowego ciasta filo.

1200 g jabłek
150 g masła
100 g cukru
cynamon
10 arkuszy ciasta filo
cukier puder



Obrane i pokrojone na części jabłka włożyć do miski, zasypać cukrem, dodać cynamon i wymieszać. W garnuszku stopić masło. Na blacie ułożyć dwa arkusze ciasta filo, tak by lekko zachodziły na siebie, tworząc długi prostokąt, posmarować je masłem. Kolejne kłaść jeden na drugim, za każdym razem smarując masłem. Na cieście rozłożyć jabłka wzdłuż dłuższego boku, a następnie ciasto zwinąć z nadzieniem jak roladę. Roladę ułożyć na kształt ślimaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect