codzienność

poniedziałek, 21 października 2019

czekoladowa babka na zakwasie


W październikowej piekarni Amber króluje czekolada w babce na zakwasie. Przepis na babkę, która potrzebuje dużo czasu pochodzi z bloga Nataszy Djuric. Czekoladowa babka na zakwasie, jest lekka, mocno napakowana czekoladą, bardzo aromatyczna i słodka, idealna dla wielbicieli czekoladowych wypieków.

80 g mąki pszennej
20 g brązowego cukru
25 g zakwasu
35 g wody
 
Rano w misce wymieszać składniki starteru, pozostawić do fermentacji, aż podwoi swoją objętość. Może to potrwać od 12 godzin, w zależności od temperatury otoczenia i siły zakwasu.

350 g mąki pszennej 
cały starter 
2 jajka 
50 g brązowego cukru
85 g masła
7 g soli
110 g mleka 
 

Późnym popołudniem do miski miksera wlać mleko, dodać starter, cukier, jajka, mąkę i sól, wymieszać wszystko razem. Zagniatać ciasto przez około 4 minuty, a następnie pozostawić do odpoczęcia na 20 minut. Następnie dodać do ciasta połowę ilości masła i miksować, aż całkowicie połączy się ciastem, dodać resztę masła i zgniatać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę i umieść je w misce, przykryć folią i pozostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 godziny, a następnie włożyć miskę do lodówki na noc.

180 g czekolady 
120 g masła
10 g kakao
10 g cukru pudru
 
Rano do garnuszka włożyć 3/4 ilości posiekanej czekolady, dodać masło i całość rozpuścić na małym ogniu. Dodać kakao, cukier i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny lub do momentu, aż masa zacznie gęstnieć i będzie się dobrze rozprowadzać. Gdy nadzienie będzie gotowe, wyjąć ciasto z lodówki i położyć je na posypanym mąką blacie. Rozwałkować ciasto na na kwadrat o wymiarach około 45 x 45 centymetrów i grubości 5 minimetrów. Rozprowadzić na powierzchni nadzienie, pozostawiając małą krawędź. Posypać pozostałą czekoladą grubo posiekaną, następnie ciasto mocno zwinąć w rulon. Rulon podzielić na dwie części, a następnie każdy przeciąć ostrym nożem na pół wzdłuż całej długości, następnie przełożyć jedną połowę przez drugą, a następnie zapleć dwie połówki. Z drugim postąpić tak samo. Babki ułożyć w keksówkach wyłożonej papierem do pieczenia. Formy przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić, aby podwoiły swoją objętość, może to potrwać do 7 godzin, w zależności od temperatury. Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec kolejne 35 minut lub do momentu, aż będą ładnie upieczone.
 
 

8 komentarzy:

  1. Cudowna, bardzo mi smakowała. Twoja cudnie się prezentuje:-) Buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja udała się nadzwyczajnie!
    Dziękuję za październikowe wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję udanej babeczki i jesiennego otoczenia. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie urzekła smakiem, Twoja upiekła się znakomicie :-) Do kolejnego wypieczenia!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale Ci pięknie wyrosła!
    Dziękuję za wspólny czas. :*

    OdpowiedzUsuń
  7. No mistrzowska łapka to i babka cudna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect