W październikowej piekarni Amber króluje czekolada w babce na zakwasie. Przepis na babkę, która potrzebuje dużo czasu pochodzi z bloga Nataszy Djuric. Czekoladowa babka na zakwasie, jest lekka, mocno napakowana czekoladą, bardzo aromatyczna i słodka, idealna dla wielbicieli czekoladowych wypieków.
80 g mąki pszennej
20 g brązowego cukru
25 g zakwasu
35 g wody
Rano w misce wymieszać składniki starteru, pozostawić do fermentacji, aż podwoi swoją objętość. Może to potrwać od 12 godzin, w zależności od temperatury otoczenia i siły zakwasu.
350 g mąki pszennej
cały starter
2 jajka
50 g brązowego cukru
85 g masła
7 g soli
110 g mleka
Późnym popołudniem do miski miksera wlać mleko, dodać starter, cukier, jajka, mąkę i sól, wymieszać wszystko razem. Zagniatać ciasto przez około 4 minuty, a następnie pozostawić do odpoczęcia na 20 minut. Następnie dodać do ciasta połowę ilości masła i miksować, aż całkowicie połączy się ciastem, dodać resztę masła i zgniatać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę i umieść je w misce, przykryć folią i pozostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 godziny, a następnie włożyć miskę do lodówki na noc.
180 g czekolady
120 g masła
10 g kakao
10 g cukru pudru
Rano do garnuszka włożyć 3/4 ilości posiekanej czekolady, dodać masło i całość rozpuścić na małym ogniu. Dodać kakao, cukier i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny lub do momentu, aż masa zacznie gęstnieć i będzie się dobrze rozprowadzać. Gdy nadzienie będzie gotowe, wyjąć ciasto z lodówki i położyć je na posypanym mąką blacie. Rozwałkować ciasto na na kwadrat o wymiarach około 45 x 45 centymetrów i grubości 5 minimetrów. Rozprowadzić na powierzchni nadzienie, pozostawiając małą krawędź. Posypać pozostałą czekoladą grubo posiekaną, następnie ciasto mocno zwinąć w rulon. Rulon podzielić na dwie części, a następnie każdy przeciąć ostrym nożem na pół wzdłuż całej długości, następnie przełożyć jedną połowę przez drugą, a następnie zapleć dwie połówki. Z drugim postąpić tak samo. Babki ułożyć w keksówkach wyłożonej papierem do pieczenia. Formy przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić, aby podwoiły swoją objętość, może to potrwać do 7 godzin, w zależności od temperatury. Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec kolejne 35 minut lub do momentu, aż będą ładnie upieczone.
Czekoladowa babka na zakwasie:
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Taka heca
Zacisze kuchenne
Cudowna, bardzo mi smakowała. Twoja cudnie się prezentuje:-) Buziaki:-)
OdpowiedzUsuńTwoja udała się nadzwyczajnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za październikowe wypiekanie.
Gratuluję udanej babeczki i jesiennego otoczenia. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
OdpowiedzUsuńMnie urzekła smakiem, Twoja upiekła się znakomicie :-) Do kolejnego wypieczenia!!!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się 😍
OdpowiedzUsuńAle Ci pięknie wyrosła!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas. :*
No mistrzowska łapka to i babka cudna
OdpowiedzUsuń