codzienność

niedziela, 12 stycznia 2020

pączki z powidłami


Pyszne drożdżowe pączki aromatyzowane wanilią nadziane powidłami, są pulchne i bardzo smaczne. Pączki z powidłami, można łatwo przygotować, a nadziewać przed lub po smażeniu i polewać lukrem. Pączki podawane jeszcze ciepłe, szybko znikają ze stołu.

500 g mąki pszennej
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
50 g masła
4 żółtka
250 ml mleka
9 g suchych drożdży
30 ml rumu
szczypta soli
olej do smażenia


W misce rozmieszać drożdże z letnim mlekiem i cukrami, dodać sól, żółtka, rum, mąkę oraz stopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać szklanką krążki. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Pączki nadziewać powidłami za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.

210 g cukru pudru
125 ml wody 
 
Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z gorącą wodą, a następnie maczać pączki w lukrze.

sobota, 4 stycznia 2020

drożdżowa babka z makiem


Mięciutkie drożdżowe ciasto z masą makową, z cytrynową nutą, smakuje cudownie zarówno z kubkiem zimnego mleka jak i herbatą czy kawą. Ta przepyszna drożdżowa babka z makiem, to prosta odmiana strucla albo tradycyjnego makowca.

250 g maku
1 jajko
40 g cukru
25 g tartej bułki
skórka z 1 cytryny
 
Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. W misce ubić jajko z cukrem na puszystą masę, dodawać mak i ubijać, dodać skórkę startą z cytryny, tartą bułkę i wymieszać.


600 g mąki pszennej tortowej
7 g suchych drożdży
50 g cukru
100 ml mleka
3 jajka
150 g masła

W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem, dodać jajka, mąkę, sól, skórkę z cytryny oraz miękkie masło. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt na posypanym mąką blacie. Rozłożyć nadzienie makowe i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto ułożyć w formie do babki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawić do wyrośnięci w ciepłe miejsce, aż babka podwoi objętości. Formę po wyrośnięciu babki przenieś do piekarnika rozgrzanego do 170º C i piec babkę około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

150 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny


Babkę udekorować lukrem zrobionym z cukru i soku z cytryny.

środa, 1 stycznia 2020

torcik makowy z kremem kawowym


Wszelkiej pomyślności i zmian tylko na lepsze. 
Wielu pięknych, szczęśliwych chwil, 
uśmiechu oraz sił i wytrwałości w dążeniu 
do wytyczonych przez siebie celów. 
Nowy Rok niech przyniesie spełnienie 
nadziei i oczekiwań. 

Niech się Wam darzy!

Kamila


Makowe blaty, przełożone kremem maślanym z kawą i żurawiną, składają się wspaniały tort. Torcik makowy z kremem kawowym, jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie nadaje się świętowanie pierwszego dnia Nowego Roku. Tort warto przygotować dzień przed podaniem, aby smaki wspaniale się połączyły. 

450 g maku 
6 jajek 
160 g cukru
60 g miodu 
25 g tartej bułki
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli

Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. Dno mniejszej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubić żółtka z cukrem i miodem na puszystą masę, dodawać mak i ubijać, dodać skórkę startą z pomarańczy, tartą bułkę i wymieszać. Na samym końcu wmieszać delikatnie do masy białka ubite z solą. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy część. 

250 g masła 
4 żółtka
120 g cukru pudru
2 łyżki mielonej kawy 
40 ml wrzątku
30 ml likieru kawowego

Kawę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. W misce ubić masło z cukrem na puszystą masę, następnie kolejno dodawać do kremu żółtka, cały czas ubijając. Na samym końcu wmieszać do kremu kawę razem z fusami oraz alkohol. Pierwszy blat makowy ułożyć na paterze, na nim rozsmarować 1/3 kremu kawowego i połowę ilości żurawin, przykryć drugim blatem, wyłożyć 1/3 ilości kremu i pozostałe żurawiny. Położyć ostatni blat, na nim rozsmarować pozostały krem, udekorować. Torcik schłodzić w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect