Pyszne drożdżowe pączki aromatyzowane wanilią nadziane powidłami, są pulchne i bardzo smaczne. Pączki z powidłami, można łatwo przygotować, a nadziewać przed lub po smażeniu i polewać lukrem. Pączki podawane jeszcze ciepłe, szybko znikają ze stołu.
500 g mąki pszennej
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
50 g masła
4 żółtka
250 ml mleka
9 g suchych drożdży
30 ml rumu
szczypta soli
szczypta soli
olej do smażenia
W misce rozmieszać drożdże z letnim mlekiem i cukrami, dodać sól, żółtka, rum, mąkę oraz stopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać szklanką krążki. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Pączki nadziewać powidłami za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.
210 g cukru pudru
125 ml wody
Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z gorącą wodą, a następnie maczać pączki w lukrze.