codzienność

czwartek, 27 lutego 2014

pączki z powidłami


Pyszne drożdżowe pączki na samych żółtkach, aromatyzowane skórką z pomarańczy i wanilią są bardzo delikatne i pulchniutkie. Pączki z powidłami śliwkowymi oblane lukrem z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej wprost rozpływają się w ustach, przepis pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy".


1000 g mąki pszennej
200 g cukru
150 masła
5 żółtek
500 ml mleka
50 g drożdży
skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
powidła śliwkowe 


Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem cukru. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Połączyć mąkę z letnim mlekiem, żółtkami i drożdżami. Dodać skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy i wyrobić ciasto do ukazania się pęcherzyków. Pod koniec dodać rozpuszczone masło i wybijać tak długo, aż będzie odchodziło od naczynia. Ciasto powinno być dość gęste, aby dało się rozwałkować na stolnicy. Następnie pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać szklanką krążki. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Pączki nadziewać powidłami za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.   
 

cukier puder
woda 
kandyzowana skórka pomarańczowa

Cukier puder wymieszać z wodą, dodać kandyzowaną skórkę i polukrować pączki.  

środa, 26 lutego 2014

cytryny w waniliowym syropie


Cytryny w waniliowym syropie z przepisu Anny mają wyjątkowy smak i aromat. Są bardzo proste do przygotowania i można je wykorzystać na wiele sposobów. Syrop można dodać do herbaty, ciasta lub deseru. Plasterki cytryny doskonale komponować się będą z sycylijskim ciastem cytrynowym z tymiankiem.


1 cytryna
sok z 1/2 cytryny
 
250 ml wody
1 1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii  

Cytrynę pokroić na półcentymetrowe plasterki. W garnuszku zagotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii oraz pokrojoną cytrynę. Całość gotować kilka minut, a następnie odstawić do ostudzenia. Następnie całość przykryć i wstawiać do lodówki na 2 dni. Po tym czasie całość zagotować, gotować kilka minut i przełożyć do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Przechować w lodówce. 

wtorek, 25 lutego 2014

ciasto daktylowe


Ciasto daktylowe z karmelowy syropem jest znakomite podane na ciepło, prosto z pieca. Jest na tyle wilgotne, by delektować się nim w temperaturze pokojowej popijając szklanką zimnego mleka. Pyszne ciasto daktylowe upieczone na podstawie książki May S. Bsisu "Kuchnia arabska" dodaję do akcji IV Festiwal Kuchni Arabskiej.   

250 g daktyli
250 ml wody
7 łyżek masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko 
1 3/4 szklanki mąki pszennej 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 


Grubo pokrojone daktyle włożyć do miski i zalać wrzącą wodą, zostawić na 10 minut, po tym czasie dodać sodę oraz ekstrakt waniliowy i wszystko wymieszać. W misce masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Dodać daktyle z wodą i wmiksować do ciasta. Ciasto wylać do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190º C i piec tak długo, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika i ponakłuwać całą jego powierzchnię.

3/4 szklanki brązowego cukru
6 łyżek masła
5 łyżek śmietany kremówki

Wymieszać w garnuszku cukier, masło i śmietankę, podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się gotować, około 3 minuty. Tym karmelowym syropem polać upieczone ciasto i umieścić w piekarniku pod górną grzałką. Po około 30 sekundach, kiedy polewa zacznie wrzeć wyciągnąć ciasto z piekarnika. Ciasto kroić gdy lekko ostygnie. 

 


VI Festiwal Kuchni Arabskiej 

poniedziałek, 24 lutego 2014

tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit


Bardzo delikatne udka z kurczaka gotowane z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny, cebuli, czosnku oraz aromatycznego szafranu, kurkumy, kminu rzymskiego oraz oliwek. Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje podany z kuskusem. Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit przygotowany na podstawie przepisu Laury Calder dodaję do akcji IV Festiwal Kuchni Arabskiej.


4 udka kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
skórka z 2 kiszonych cytryny
2 łyżki oliwy
250 ml wody
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki kminu rzymskiego
2 łyżki ziaren kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta szafranu
1 szklanka zielonych oliwek
sól
pieprz
kolendra

W garnku na oliwie podsmażyć pokrojone na kawałki udka z kurczaka, dodać pokrojojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek, przyprawy oraz pokrojoną w paski skórkę z kiszonych cytryn, dolać wody i wszystko razem dusić, aż mięso będzie gotowe. Po tym czasie jeśli jest za dużo płynu, należy unieść pokrywkę, żeby nadmiar odparował. Pod koniec duszenia wrzucić oliwki. Potrawę podawać posypaną natką kolendry. 



niedziela, 23 lutego 2014

czekoladowe ciasteczka


Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu mocno czekoladowe ciasteczka, pięknie pachną i fantastycznie smakują. Przepyszne ciasteczka przygotowane specjalnie na Czekoladowy Tydzień można wycinać w dowolnym kształcie, a stempelkiem wyczarować najróżniejsze motywy.  


100 g gorzkiej czekolady
120 g masła
80 g cukru pudru
300 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać jajko, cukier, sól, ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Owinąć ciasto folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów, foremką wykrawać ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec około 12 minut, w piekarnik nagrzanym do 180º C. Ciasteczka studzić na kratce. 




sobota, 22 lutego 2014

pasta z fasoli i pieczonego czosnku


Czosnek podczas pieczenia traci swój ostry smak i staje się miękki i delikatny, można przygotować z niego czosnkowe confit z tymiankiem, smarować chleb albo podawać do mięs. Pieczony czosnek bez problemu można wycisnąć z łupiny i wykorzystać do pasty. Fasolowa pasta z pieczonym czosnkiem jest kremowa i delikatna, pachnie rozmarynem i cytryną. Doskonale smakuje rozsmarowana na pajdzie chleba lub podana jako dodatek do warzyw. Pastę z fasoli i pieczonego czosnku przygotowaną według przepisu Marty dodaję do akcji Warzywa strączkowe, edycja zimowa. 


400 g ugotowanej białej fasoli
1 główka czosnku
1 gałązka rozmarynu
1/3 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki skórki z cytryny
sól
pieprz 

Z główki czosnku odciąć wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku, nasmarować oliwą i piec w piekarnika nagrzanym do 180° C przez około 30 minut, aż będzie miękki. Upieczony czosnek przestudzić, a następnie wycisnąć z łupin. W malakserze utrzeć na gładką pastę czosnek, fasolę, posiekany rozmaryn, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 



(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE

piątek, 21 lutego 2014

rozgrzewająca zupa serowa


Pyszne połączenie pora, ziemniaków, czosnku i sera Camembert w prostej do przygotowania jedwabistej zupie. Rozgrzewająca zupa serowa to bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki sposób na posiłek, doskonale smakuje podana z grzankami.


400 g ziemniaków
1000 ml bulionu
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 por
2 ząbki czosnku
200 g sera Camembert
sól
pieprz
natka pietruszki

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać pokrojonego na plasterki pora i chwilę smażyć, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut, na małym ogniu często mieszając. Wlać wywar, całość zagotować, gotować około 25 minut. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać ser, całość zagotować i mieszać, aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

czwartek, 20 lutego 2014

włoskie pączki z kremem budyniowym


Włoskie pączki z kremem budyniowym zwane bomboloni alla crema, wypełnione kremem patissiere są najlepsze jedzone jeszcze na ciepło. Ciasto z tego przepisu jest bardzo lekkie i puszyste, ma cienką skórką i nie chłonie tłuszczu. Przepis na pyszne pączki po brzegi wypełnione kremem waniliowym pochodzi stąd.


6 żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
450 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej


Żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać szklankę mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować. Pozostałe mleka zagotować, na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić. 


550 g mąki pszennej
70 g cukru
100 g masła 
125 ml wody
125 ml mleka
3 jajka
20 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
skórka z 1 cytryny
1 łyżka ekstrakt waniliowego

olej do smażenia
cukier puder

Z podgrzanego mleka, łyżki cukru, sześciu łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około centymetra i szklanką wykrawać pączki. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
Nadziewać kremem budyniowym za pomocą rękawa cukierniczego i tylki, następnie posypać cukrem pudrem.  


środa, 19 lutego 2014

sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy z kozim serem


Pyszna sałatka na bazie kopru włoskiego z pomarańczą, podana na mieszance ulubionych sałat, doprawiona dresingiem na bazie soku z pomarańczy, miodu, musztardy francuskiej oraz oliwy. Sałatka podana w towarzystwie smażonego w sezamie koziego sera. Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy z kozim serem inspirowana tym przepisem może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dania mięsnego. 


1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z pomarańczy
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Wymieszać musztardę, sok z pomarańczy oraz miód, dolewać powoli oliwę i mieszać. Dresing doprawić do smaku solą i pieprzem.


1 koper włoski
2 pomarańcze
75 g mieszanych sałat

Koper włoski pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, pokroić na cienkie plasterki. Pomarańcze obrać, podzielić na kawałki. Na talerzu ułożyć warstwę sałat, cząstki pomarańczy i koper włoski. Sałatkę polać dresingiem.


200 g twardego koziego sera
2 jajka
50 g sezamu
mąka
olej do smażenia

Ser pokroić na grubsze plastry. Każdy kawałek obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku oraz w sezamie. Na patelni na rozgrzanym oleju smażyć krążki sera przez kilka minut, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Smażony ser podawać na sałatce. 

wtorek, 18 lutego 2014

mus czekoladowy z truskawkami w różowym pieprzu


Mus czekoladowy z białej czekolady z dodatkiem bitej śmietany i białek, podany w towarzystwie truskawek macerowanych w cukrze z dodatkiem różowego pieprzu. Subtelnie pikantny i lekko słodkawy różowy pieprz doskonale pasuje do truskawek, które przez macerowanie wydzielają pyszny sok. Doskonały biały mus czekoladowy z truskawkami w różowym pieprzu inspirowany tym przepisem, dodaję do akcji Czekoladowy Tydzień.


250 g truskawek
2 łyżki różowego pieprzu
4 łyżki cukru


W młynku zmielić pieprzu z cukrem, na puder. Połowę ilości cukru wymieszać z truskawkami pokrojonymi na mniejsze kawałki. Zostawić na kilka minut do maceracji. 


300 g białej czekolady
100 ml mleka
250 ml śmietany
2 białka
2 łyżki cukru pudru z pieprzem
szczypta soli


Do miski rozkruszyć czekoladę, wlać mleko i umieścić miskę na garnku z gotującą się wodą, roztopić czekoladę i zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodać pozostały zmielony cukier z pieprzem i ubijać całość na bezę, aż będzie błyszcząca. Kiedy czekolada ostygnie, delikatnie wmieszać do niej ubitą śmietanę oraz pianę z białek. Krem przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce. Krem podawać z macerowanymi truskawkami. 



poniedziałek, 17 lutego 2014

szaorma z kurczaka


Pyszna szaorma zrobiona z udek kurczaka marynowanych w cytrynowym soku z dodatkiem czosnku, octu oraz oliwy, aromatyzowanych cynamonem, kardamonem, liśćmi laurowymi, goździkami oraz mastyksem. Mastyks to żywica pistacji kleistej, zwanej też drzewem mastyksowym i pistacją lentyszek. W sprzedaży pojawia się w postaci przejrzystych lub jasnożółtych grudek. Używa się go dla nadania egzotycznego, lekko anyżowego smaku budyniom i lodom mlecznym, a także marynatom do kurczaka i mięs. Przed użyciem należy mastyks rozgnieść. Szaorma z kurczaka przygotowana na podstawie książki May S. Bsisu "Kuchnia arabska" doskonale smakuje podana w towarzystwie chleba arabskiego, z sosem tahini i świeżymi warzywami. Przepis dodaję do akcji IV Festiwal Kuchni Arabskiej.  
 

1000 g mięsa z udek kurczaka
1/4 szklanki soku z cytryny
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka białego octu winnego
2 liście laurowe
1 laska cynamonu
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki goździków
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 kawałki mastyksu

W naczyniu wymieszać sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku, oliwę, ocet, liście laurowe, cynamon, pieprz, gałkę muszkatołową oraz rozgniecione kawałki mastyksu. Do marynaty włożyć obrane ze skóry i kości udka pokrojone w paski. Naczynie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie mięso osączyć z marynaty i ułożyć pojedynczą warstwą w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 35 minut, przewracając mięso od czasu do czasu, by się jednolicie przyrumieniło.



VI Festiwal Kuchni Arabskiej

niedziela, 16 lutego 2014

rogaliki z konfiturą aroniową


Rogaliki są bardzo kruche i delikatne, można je, w szczelnie zamkniętym pojemniku przechowywać dłużej, radzę wtedy upiec je z co najmniej dwóch porcji, bo znikają w ekspresowym tempie. Pyszne drożdżowe rogaliki z konfiturą aroniową doskonale umilą spotkanie przy kawce. 


200 g mąki krupczatki
300 g mąki pszennej
250 g masła
80 g drożdży
1 łyżka cukru
100 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 jajko
konfitura aroniowa 
cukier puder

W misce rozrobić drożdże z cukrem, dodać mąki, sól oraz miękkie masło i zacząć wyrabiać ciasto, dodać śmietanę i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać, aż ciasto wypłynie. Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na części, każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć konfiturę i zwinąć rogalik. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut, aż się zrumienią.  Rogaliki po ostudzeniu polukrować.

sobota, 15 lutego 2014

chleb czekoladowy


Na widok wnętrza Hali Czekoladowej goście „zaniemówili z wrażenia. 
Byli oszołomieni. Ogłuszeni. Stali nieporuszeni. 
Ogrom tego, co widzieli, po prostu ich sparaliżował”.
Hala Czekoladowa w ogóle nie przypomina wnętrza typowej hali w fabryce.
Gości zdumiała jej wielkość, ale moim zdaniem nie tylko to.
W hali produkcyjnej powinny stać stoły, jakieś warsztaty,
być różne urządzenia i maszyny oraz mnóstwo pracowników.
Jednak w Hali Czekoladowej rośnie łąka pełna kwiatów
i innych roślin i płynie przez nią rzeka pełna czekolady.
W połowie rzeki znajduje się wodospad i system rur wysysających 
czekoladę do miejsc produkcji słodyczy. Wszystkie rośliny są jadalne.
Jest to tak niesamowite i fantastyczne miejsce, 
że goście ze zdumienia nie wiedzieli, co powiedzieć i jak się zachować.
Roald Dahl
Charlie i fabryka czekolady


Jak w fabryce czekolady powstały pyszne czekoladowe chleby na wspólnym lutowym spotkaniu u Amber. Pachnący czekoladą chleb na zakwasie zaproponowała Bea, przepis pochodzi książki Emmanuela Hadjiandreou "How to make bread". Ten łatwy do przygotowania chleb jest bardzo aromatyczny, dodatek rodzynek przełamuje wytrawny smak chleba i świetnie komponuje się z jego czekoladowym aromatem. Chleb czekoladowy bierze udział w Czekoladowym Tygodniu.


170 g zakwasu pszennego
250 g wody
330 g mąki pszennej chlebowej
200 g rodzynek 

80 g groszków czekoladowych
8 g soli
20 g kakao


Wymieszać rodzynki i groszki czekoladowe, w drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z ciepłą wodą, dodać mąkę oraz rodzynki z czekoladą i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zacząć wyrabiać ciasto, chwytając porcję ciasta z brzegu, lekko naciągnąć i przyciskać w środek ciasta, lekko obracać misę i powtarzać tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzać składnia ciasta 8 razy, co powinno zająć około 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę, stać się bardziej sprężyste i stawiające opór. Po tym przykryć misę i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ponownie powtórzyć proces składania ciasta i odpoczynku, następnie przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować je, uderzają pięścią w jego środek. Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie, podzielić ciasto na dwie równe części i uformować z nich kule. Wysypać mąką podłużny koszyk do wyrastania chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas wyrastania. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, może to potrwać od 3 do 6 godzin. Na około 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240° C, na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy szklankę wodę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na papier do pieczenia, posypać wierzch mąką i naciąć, przełożyć na rozgrzaną blachę, wlać wodę do przygotowanego naczynia i obniżyć temperaturę do 220° C. Chleb piec około 30 minut, aż będzie ładnie brązowy. Po tym czasie ostudzić na kratce.


 Pysznie czekoladowo jest też u:

 Amber - Kuchennymi Drzwiami
Ani - Bajkorada
Ani - Nie tylko na słodko
Ani - Moje pasje. Kuchnia i ogród
Ani - Pieczywo na zakwasie

Agi - W sezonie 
Alutki - Nieład mAlutki
Arniki - Arnikowa kuchnia
Bei - Bea w kuchni
Bożeny - Smakowe kubki
Bożeny - Moje domowe kucharzenie
Doroty - UgotujmyTo.pl
Doroty - Moje małe czarowanie
Gallicy - Zakalce mojego życia
Gatity - Kulinarne przygody Gatity
Gosi - Co do jedzenia
Gucia - Kuchnia Gucia
Joli - Nasze życie od kuchni
Kreci - By było przyjemniej
Magdy - Konwalie w kuchni
Małgosi -  Akacjowy blog. W podróży i w kuchni
Margot - Kuchnia Alicji
Marghe - Po prostu Marghe
Mimbly - Pierogi ruskie raz
 
Pychciasta 
Renaty - Forks’N'Canvas
Tosi - Smakowity chleb
Wiosenki - Eksplozja smaku
Wisły - Zapach chleba
Zufiki - Zufikowo
Żabki - Healthy craving
Żanety - Poradniczanka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect