Pyszne sezonowe warzywa zapiekane pod warstwą sera feta. Warzywa zostały zapieczone z dodatkiem aromatycznych kwiatów lawendy, świeżo suszonej rozkruszonej bazylii, oregano, tymianku oraz domowego bazyliowego pesto. Ta zapiekanka warzywna z fetą jest doskonałym pomysłem na obiad lub dodatkiem do innego mięsnego posiłku, przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013.
1 cukinia
1 bakłażan
2 pomidory
1 papryka
2 cebule
2 łyżki pesto bazyliowego
120 g sera feta
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka kwiatów lawendy
sól
pieprz
oliwa
1 bakłażan
2 pomidory
1 papryka
2 cebule
2 łyżki pesto bazyliowego
120 g sera feta
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka kwiatów lawendy
sól
pieprz
oliwa
Wszystkie warzywa pokroić w plasterki grubości pół centymetra. Kawałki bakłażana posmarować bazyliowym pesto i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, na bakłażanie ułożyć plasterki pomidorów, posypać połową ilość ziół. Na tym ułożyć plasterki cukinii, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, następnie warstwa składająca się z cebuli, na niej kawałki papryki i pozostałe zioła. Na warzywach rozkruszyć fetę i całość skropić oliwą. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż warzywa zmiękną i wierzch się zrumieni.