Pyszne i bardzo wilgotna ciasto z morelami i kwiatkami lawendy jest szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki. Proste ciasto z morelami i lawendą szybko znika i jest fanatycznym dodatkiem do kawy.
1 szklanka mąka pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g moreli
2 gałązki lawendy
cukier puder
W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę. Do masy dodać olej, ekstrakt i utrzeć. Następnie wmieszać do ciasta przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć. Ciasto wylać do mniejszej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, na wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojone na połówki morele. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i kwiatami lawendy.