codzienność

niedziela, 3 lipca 2016

drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką


Drożdżowe bułeczki przygotowane z doskonałego ciasta z którym wspaniale się pracuje, nadziane kremowym twarogiem i jagodami, obsypane kruszonką są szybkie do przygotowania. Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką przygotowane na podstawie tego przepisu są mięciutkie i idealne, by je zapakować do piknikowego kosza lub podać do popołudniowej kawci. 


250 g twarogu
1 żółtko
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią

W misce utrzeć żółtko z cukrami i masłem na puszystą masę, dodać ser i ubić wszystko razem na gładko. Twaróg odstawić. 


2 1/4 szklanki mąki pszennej 
3/4 szklanki mleka 
3 łyżki cukru 
60 g masła
14 g drożdży
1 jajko 
1 żółtko 
szczypta soli 
200 g jagód

Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże, cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut. Do masy dodać mąkę, jajko, żółtko, rozpuszczone i ostudzone masło i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce, na około godzinę, aż podwoi swoją objętości. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości. Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki obsypanym mąką zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blachy, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. W każde wgłębienie nałożyć masę serową, a na wierzchu rozłożyć jagody. 


1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru z wanilią
60 g masła
1 jajko

Mąkę, cukry oraz roztopione i ostudzone masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190º C na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

4 komentarze:

  1. Z jagódkami i kruszonką? To ja Kamilka poproszę dwie bułeczki , bo wyglądają mega , mega pysznie ma się rozumieć

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila,
    ' oddam królestwo za Twoją drożdżówkę!
    Chcę ją teraz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja się cieszę, że tu zawitałam 🙂 Drożdżówki SZTOS ❤️❤️❤️ Perfekcja w każdym calu 👌 Mistrzostwo nie do przebicia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect