Słynne amerykańskie ciasto biszkoptowe pieczone na białkach tym razem w wersji cytrynowej, podane z kremem przygotowanym z ricotty i truskawkami. To delikatne jak puch ciasto wspaniale łączy się z orzeźwiającym kremem i owocami. Biały biszkopt z kremem i truskawkami, to idealne ciasto na letnie, ciepłe podwieczorki.
5 białek
50 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
1/8 łyżeczki soli
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka winianu potasu
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z solą i winianem potasu. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy.
250 g ricotty
50 g cukru pudru
skórka z 1 cytryny
250 g truskawek