Galaretka truskawkowa z syropem z kwiatów czarnego bzu, to wspaniały i bardzo aromatyczny deser. Galaretkę bardzo łatwo przygotować, wystarczy zmiksować truskawki z cukrem, dodać żelatynę oraz syrop z kwiatów czarnego bzu, a potem już tylko poczekać, aż deser stężeje, by cieszyć się jego wspaniałym smakiem.
500 g truskawek
100 g cukru
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W misce zmiksować truskawki z cukrem, przetrzeć przez drobne sitko by pozbyć się pestek. Do truskawkowej masy dodać żelatynę oraz syrop z kwiatów czarnego bzu, wymieszać. Masę przelać do naczynek. Galaretkę schłodzić w lodówce, aż stężeje.
Arbuz z syropem miętowym wygląda podobnie 🍉🍓 I jest pysznie!
OdpowiedzUsuńMonika, i jak orzeźwia :) Miłego!
UsuńRarytas!
OdpowiedzUsuńChcę taki pucharek...Może zdobędę jeszcze gdzieś kwiat czarnego bzu...
Amber, u nas jeszcze można znaleźć pojedyncze sztuki, więc wykorzystuje je :)
UsuńPozdrawiam