Chłodnik botwinkowy na maślance, to idealna zupa na ciepłe dni, wspaniale ochładza organizm i przynosi ulgę, jest zdrowa, pełna chrupiących warzyw i pachnie świeżymi ziołami. Lekki i zdrowy chłodnik doprawiony czosnkiem, podany w towarzystwie pieczonych ziemniaczków będzie smakował każdemu.
1 pęczek botwinki z buraczkami
250 ml wody
1 ogórek wężowy
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
3 ząbki czosnku
1000 ml maślanki
2 łyżki oleju
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
4 jajka
W garnku na oleju podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać pokrojone w drobną kostkę buraczki oraz posiekane łodygi botwinki, dusić kilka minut. Do garnka wlać wodę, dodać drobno pokrojone liście botwinki i całość zagotować, dodać soku z cytryny i odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej botwinki dodać maślankę, starte na tarce ogórki, rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek i koperek. Chłodnik doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Chłodnik odstawić do schłodzenia. Podawać z ugotowanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.