codzienność

wtorek, 12 czerwca 2018

kwiaty czarnego bzu w cieście piwnym


Kwiaty czarnego bzu to prawdziwy rarytas kulinarny. Kwiaty są wspaniałe w syropie, który nie tylko doskonale smakuje, ale można nim aromatyzować ciasta, desery albo wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego włoskiego koktajlu. Kwiaty czarnego bzu podane w racuchach, to wyrafinowany i pyszny deser. Tym razem baldachy czarnego bzu wylądowały w delikatnym piwnym cieście. Kwiaty czarnego bzu w cieście piwnym, to idealny wiosenny i szybki do przygotowania deser, który zasmakuje małym i dużym.
 

15 baldachów kwiatów czarnego bzu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka piwa
szczypta soli
olej do smażenia 
bita śmietana
truskawki
 

W misce wymieszać piwo z mąką, solą oraz cukrem, aby uzyskać gładkie ciasto. Oczyszczone baldachy kwiatów czarnego bzu trzymając za ogonki maczać w cieście, tak by dokładnie oblepić kiść. Wkładać je na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Usmażone kwiatki osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać z bitą śmietaną i truskawkami.

6 komentarzy:

  1. Kwiaty w piwie brzmią intrygująco!
    Chętnie spróbuję za rok...

    OdpowiedzUsuń
  2. w piwnym nie robiłam :D trzeba nadrobić:) Przystojny ten model :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, polecam, piwo wspaniale się spisuje :) Buziaki!

      Usuń
  3. Genialny, a jaki prosty przepis. Jeszcze czegoś takiego nie jadłam, bardzo mnie ciekawi smak. Zdjęcia przepiękne. :) Pozdrawiam cieplutko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, bardzo polecam bzowe delicje :) Bardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect