Kwiaty czarnego bzu to prawdziwy rarytas kulinarny. Kwiaty są wspaniałe w syropie, który nie tylko doskonale smakuje, ale można nim aromatyzować ciasta, desery albo wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego włoskiego koktajlu. Kwiaty czarnego bzu podane w racuchach, to wyrafinowany i pyszny deser. Tym razem baldachy czarnego bzu wylądowały w delikatnym piwnym cieście. Kwiaty czarnego bzu w cieście piwnym, to idealny wiosenny i szybki do przygotowania deser, który zasmakuje małym i dużym.
15 baldachów kwiatów czarnego bzu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka piwa
szczypta soli
olej do smażenia
bita śmietana
truskawki
W misce wymieszać piwo z mąką, solą oraz cukrem, aby uzyskać gładkie ciasto. Oczyszczone baldachy kwiatów czarnego bzu trzymając za ogonki maczać w cieście, tak by dokładnie oblepić kiść. Wkładać je na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Usmażone kwiatki osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać z bitą śmietaną i truskawkami.
Kwiaty w piwie brzmią intrygująco!
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję za rok...
Amber, koniecznie :)
UsuńPozdrawiam
w piwnym nie robiłam :D trzeba nadrobić:) Przystojny ten model :)
OdpowiedzUsuńAluś, polecam, piwo wspaniale się spisuje :) Buziaki!
UsuńGenialny, a jaki prosty przepis. Jeszcze czegoś takiego nie jadłam, bardzo mnie ciekawi smak. Zdjęcia przepiękne. :) Pozdrawiam cieplutko. :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka, bardzo polecam bzowe delicje :) Bardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!
Usuń