Delikatne w smaku kluski z dodatkiem kremowego twarożku, podane z sosem na bazie królowej jesieni - dyni, z dodatkiem pomidorów, doprawionym papryczką chili, wędzoną słodką papryką oraz świeżymi ziołami, to doskonałe danie. Kluski serowe z sosem dyniowo - pomidorowym przygotowałam na wspólne gotowanie z Marzenką, Małgosią, Magdą i Aluchą w ramach akcji jarskie dania na cztery pory roku - jesień.
500 g dyni
300 g pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki oleju
2 gałązki bazylii
3 gałązki oregano
sól
pieprz
wędzona słodka papryka
cukier
300 g pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki oleju
2 gałązki bazylii
3 gałązki oregano
sól
pieprz
wędzona słodka papryka
cukier
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pokrojoną na kawałki dynię, posiekaną papryczkę chili oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory, doprawić solą i dusić całość przez około 20 minut mieszając od czasu do czasu. Sos zmiksować na gładką masę, dodać posiekane zioła, całość doprawić do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz cukrem.
150 g mąki pszennej
200 g kremowego twarożku
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać twarożek oraz sól i wszystko razem wymieszać na gładką masę. Wodę zagotować w garnku, kłaść łyżką podłużne kluseczki na wrzącą, osoloną wodę. Gotować około 2 minut, wyłożyć na sito i przelać wodą, osączyć. Kluseczki podawać z sosem dyniowo - pomidorowym.
Zapraszam do:
Aluchy na grzybowe gofry z grzybowym sosem
Magdy na curry z dynią, ciecierzycą i jarmużem
Małgosi na brukselkę w sosie orzechowym
Marzeny na dynię i brukselkę w jesiennej zapiekance z sosem cukiniowym