W listopadzie piekarnia Amber piecze orkiszowy chleb dekoracyjny wybrany przez Danę. Chleb orkiszowy jest bardzo delikatny, smaczny i można go formować według własnej fantazji. Chleb jest miękki, ma sprężysty, średnio porowaty miąższ i chrupiącą skórkę. Orkiszowy chleb dekoracyjny jest neutralny w smaku i pasuje do każdego dodatku.
2 łyżki zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej ciemnej
350 g wody
Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, składniki wymieszać w misce i pozostawić do fermentacji na 14 godzin.
cały zaczyn
650 g mąki orkiszowej jasnej
185 g wody
2 łyżeczki suchych drożdży
18 g soli
Składniki ciasta połączyć i wyrabiać około 8 minut. Po tym czasie ciasto ułożyć w misce i pozostawić do ponownej fermentacji na 180 minut. W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych złożyć ciasto na blacie posypanym mąką. Ciasto podzielić na dwie części i uformować chleb w dowolnym kształcie. Chleby ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na koło 120 minut. Chleby piec w piekarniku nagrzanym do 240° C przez 15 minut, a następnie dopiekać około 30 minut w temperaturze 200° C.
Twój listopadowy chleb to prawdziwa perełka!
OdpowiedzUsuńCudo!
Dziękuję za oswajanie listopada w Piekarni.
Śliczne bochenki a te dziurki w miękiszu to dowód piekarskiej wprawy. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.
OdpowiedzUsuńNo i ja gapa nic nie formowałam😉
OdpowiedzUsuńKamilko gudny!!!
Wypiek doskonały! mój miał może 5 cm wysokości :))
OdpowiedzUsuńPięknie zapleciony :)
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńMoje ciasto nie chciało przybrać takiego kształtu. ;)
Pięknie upieczony!
OdpowiedzUsuńTo naprawdę smaczny wypiek :)
wspaniały chleb! pięknie zapleciony:)
OdpowiedzUsuńKopia oryginału, bardzo piękny:)
OdpowiedzUsuńPewnie następnym razem też pokuszę się na podobnie uformowane bochenki:) Ładnie Ci się udał ten chleb. Dzięki za wspólne upieczenie go.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
M.
Ojej , Kamila , jak pięknie go ukształtowałaś
OdpowiedzUsuńa środek ma tez prześliczny