codzienność

poniedziałek, 20 listopada 2017

orkiszowy chleb dekoracyjny


W listopadzie piekarnia Amber piecze orkiszowy chleb dekoracyjny wybrany przez Danę. Chleb orkiszowy jest bardzo delikatny, smaczny i można go formować według własnej fantazji. Chleb jest miękki, ma sprężysty, średnio porowaty miąższ i chrupiącą skórkę. Orkiszowy chleb dekoracyjny jest neutralny w smaku i pasuje do każdego dodatku.


200 g mąki orkiszowej ciemnej
350 g wody

Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, składniki wymieszać w misce i pozostawić do fermentacji na 14 godzin.

cały zaczyn
650 g mąki orkiszowej jasnej
185 g wody
2 łyżeczki suchych drożdży
18 g soli

Składniki ciasta połączyć i wyrabiać około 8 minut. Po tym czasie ciasto ułożyć w misce i pozostawić do ponownej fermentacji na 180 minut. W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych złożyć ciasto na blacie posypanym mąką. Ciasto podzielić na dwie części i uformować chleb w dowolnym kształcie. Chleby ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na koło 120 minut. Chleby piec w piekarniku nagrzanym do 240° C przez 15 minut, a następnie dopiekać około 30 minut w temperaturze 200° C

11 komentarzy:

  1. Twój listopadowy chleb to prawdziwa perełka!
    Cudo!
    Dziękuję za oswajanie listopada w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne bochenki a te dziurki w miękiszu to dowód piekarskiej wprawy. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.

    OdpowiedzUsuń
  3. No i ja gapa nic nie formowałam😉
    Kamilko gudny!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypiek doskonały! mój miał może 5 cm wysokości :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie zapleciony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne!
    Moje ciasto nie chciało przybrać takiego kształtu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie upieczony!
    To naprawdę smaczny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały chleb! pięknie zapleciony:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kopia oryginału, bardzo piękny:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pewnie następnym razem też pokuszę się na podobnie uformowane bochenki:) Ładnie Ci się udał ten chleb. Dzięki za wspólne upieczenie go.
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej , Kamila , jak pięknie go ukształtowałaś
    a środek ma tez prześliczny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.