Gofry dyniowe są bardzo delikatne i puszyste w środku, mają dyniowy smak i aromat. Takie gofry przygotowane na mące dyniowej, to alternatywa dla osób nietolerujących gluten, jeśli użyje się dodatkowo proszku do pieczenia bez glutenu. Gofry są całkowicie dyniowe i mają bardzo oryginalny smak, świetnie smakują podane z słodkim jogurtem i ulubionymi owocami.
300 ml mleka
200 g puree z dyni
3 jajka
60 g masła
100 g mąki dyniowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
W misce wymieszać mleko, puree z dyni, jajka oraz sól. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamon oraz rozpuszczone masło. Całość odstawić na 15 minut. Po tym czasie lekko natłuścić rozgrzaną gofrownicę i wlać porcję ciasta, zamknąć gofrownicę i smażyć, aż przestanie się z niej wydobywać para, około 4 minut, zależnie od rodzaju urządzenia.
donowie to jedne z najulubieńszych u mnie w w domu ,
OdpowiedzUsuńKamilka one tak podwójnie dyniowe są , tak?
UsuńAluś bardzo bardzo dyniowe. Miłego dnia!
OdpowiedzUsuń