Wyhodowanie zakwasu żytniego metodą Jeffreya Hamelmana trwa 4 dni. Czwartego dnia można upiec na nim chleb. Przez pierwsze dwa dni zakwas karmimy raz dziennie, o tej samej porze. W dniach 3 i 4 karmimy dwa razy dziennie w odstępach 12 - godzinnych.
Pierwszy dzień:
200 g mąki żytniej razowej
200 g wody
200 g wody
Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu, aż powstanie bardzo gęsta pasta. Całość należy odstawić na 24 godziny w temperaturze do 27° C.
Drugi dzień:
cały zakwas
100 g mąki żytniej razowej
100 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze do 27° C.
Trzeci dzień:
cały zakwas
100 g mąki żytniej razowej
100 g wody
Całość wymieszać, przykryć folią i odstawić na 12 godzin w temperaturze do 27° C.
cały zakwas
100 g mąki żytniej razowej
100 g wody
Wymieszać, przykryć folią i odstawić na 12 godzin w temperaturze do 27°C.
Czwarty dzień:
Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.
Piąty dzień:
Zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.