Przepyszne jesienne rydze połączone z makaronem i orzechami włoskimi, to szybka potrawa, kilka minut i posiłek gotowy. Makaron z rydzami doprawiony likierem ziołowym, czosnkiem oraz świeżym rozmarynem i szałwią, to bardzo proste i eleganckie danie, a minimalna ilość składników pozwala zachować wspaniały smak grzybów.
250 g makaronu
250 g rydzów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
40 g masła
40 g masła
60 ml likieru ziołowego
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki szałwii
20 g mąki pszennej
60 ml wody
sól
pieprz
30 g orzechów włoskich
Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, następnie dodać grzyby i smażyć przez kilka minut, dodać alkohol i zredukować ilość płynów. Do grzybów wmieszać mąkę rozmieszaną w wodzie, zagotować. Dodać posiekany rozmaryn oraz szałwię, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić. Makaron podawać w towarzystwie sosu grzybowego, posypany posiekanymi orzechami.
Oj to coś dla mojego Marka.
OdpowiedzUsuńMakaron + grzyby i je3stem na tak , tak
OdpowiedzUsuńA skąd Ty tyle rydzów masz??? Ale bym zjadła😁
OdpowiedzUsuń