codzienność

niedziela, 30 grudnia 2012

nalewka na suszonych owocach


Cafe Camelot jest położona na krakowskim Starym Mieście w Zaułku Niewiernego Tomasza. Do tego miejsca ściągają tłumy wiernych klientów, ze względu na niepowtarzalny panujący tam klimat, mieszczący się w piwnicy Loch Camelot oraz na szarlotki, serniki i wspaniały smak nalewek. 


Przepyszna nalewka na suszonych owocach jest inspirowana wiśniówką z suszonymi figami i śliwkami z Loch Camelot, a przepis na nią znalazłam u Moniki. Taka nalewka doskonale smakuje pita w długie zimowe wieczory w miłym towarzystwie. 
 
 100 g suszonych wiśni
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych fig
50 g suszonej czarnej porzeczki
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g suszonych owoców dzikiej róży
25 g suszonych jabłek
25 g suszonych gruszek
25 g rodzynek
25 g jagód z nalewki
25 g orzechów włoskich
1 wędzona węgierka
1/3 laski wanilii
3 liście laurowe
13 ziarenek czerwonego pieprzu
5 ziarenek czarnego pieprzu
3 strąki kardamonu
750 ml wódki
250 g cukru

Owoce i lekko rozgniecione przyprawy wrzucić do dużego słoja, zalać wódką i odstawić na 14 dni. Po tym czasie zlać pierwszy nalew, delikatnie wyciskając owoce, i zasypać je cukrem. Ostawić na kolejne 10 dni, co kilka dni przemieszać zawartość słoika. Zlać otrzymany syrop, połączyć z pierwszym nalewem i odstawić do sklarowania. 



Wszystkiego najlepszego
wszelkiej pomyślności 
oraz spełnienia najskrytszych marzeń 
w nadchodzącym 
Nowym Roku 
życzy 

Kamila


piątek, 28 grudnia 2012

śledzie w cytrynowo - korzennej zalewie


Pyszne śledzie w cytrynowo - korzennej zalewie z przepisu Basi, znalezione u Majanki. Śledzie w tej zalewie są bardzo smaczne, mocno cytrynowe i aromatyczne dzięki przyprawom korzennym. Śledzie doskonale smakują nie tylko w okresie świątecznym. 

500 g filetów śledziowych
1 cytryna
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu ziarnistego
3 strączki kardamonu
3 goździki
papryczka chilli
olej

Wyparzoną cytrynę pokroić łącznie ze skórką w plasterki. Śledzie pokroić w paski, układać w słoiku przekładając każdą warstwę plasterkami cytryny i przyprawami, zalać całość olejem. Zamknięty słoik przechowywać w lodówce przez 3 dni, po tym czasie śledzie są gotowe.

środa, 26 grudnia 2012

piernik staropolski


Piernik staropolski według przepisu z książki Maria Lemnis i Henryk Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" jest miękki, wilgotny i niezwykle aromatyczny, dzięki przyprawie korzennej oraz dodatkowi orzechów, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz suszonych fig. Idealnie smakuje przełożony powidłami śliwkowymi tak, jak ten zeszłoroczny piernik staropolski w tym roku dodatkowo przełożony masą śliwkową oraz daktylowo - pomarańczową, uzupełniony o polewę z czekolady. Warto pamiętać by go przygotować kilka tygodni przed świętami, by później cieszyć się jego doskonałym smakiem. Piernik zaraz po upieczeniu jest dość twardy, ale z każdym dniem od chwili przełożenia kruszeje i mięknie, a po kilku dniach wprost rozpływa się w ustach.

500 g miodu
2 szklanki cukru 
250 g masła
1000 g mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki orzechów
2 łyżki migdałów
2 łyżki skórki pomarańczowej
4 posiekane figi
1/4 szklanki mleka 

Miód, cukier i masło podgrzać wolno na małym ogniu, a gdy zawrze, zdjąć z ognia. Do nieco przestudzonej, letniej masy dodać stopniowo mąkę, jajka, rozpuszczoną w małej ilości przegotowanego mleka sodę i przyprawę korzenna, cały czas dokładnie wyrabiając. Dodać posiekane bakalie i dalej wyrabiać przez około 30 minut. Starannie wyrobione ciasto zawinąć w czystą lnianą ściereczkę i umieścić w chłodnym miejscu na kilka tygodni, żeby dojrzało. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze około 160º C, przez około 30 minut. Po ostudzeniu placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi lub masami. Ułożyć na desce, przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, przechowywać w chłodnym miejscu. Piernik dzień przed podanie polać roztopioną czekoladą.


Pyszna masa śliwkowa z dodatkiem rumu i płatków migdałowych znaleziona tutaj.

500 g suszonych śliwek
125 ml rumu
3 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki płatków migdałowych

Śliwki sparzyć gorącą wodą, osaczyć, włożyć do naczynia i zalać rumem. Przykryć i zostawić na dwie godziny. Do śliwek dodać miód i zmiksować całość na jednolitą masę, dodać cynamon i płatki migdałowe, wymieszać. 


Przepis na masę daktylowo - pomarańczową pochodzi z książki Anny Bielińskiej ,,Kuchnia według pięciu przemian" znaleziona przez Alicję. Masa jest pyszna i doskonale nadaje się do przełożenia piernika, ciasta kruchego czy też mazurków. Świetnie sprawdza się jako masa do ciastek, czy do smarowania pieczywa. 

125 ml wody
400 g daktyli
1 pomarańcza

Pomarańcze sparzyć, pokroić w kostkę razem z skórką, włożyć do garnka razem z daktylami, zalać wrzątkiem i całość gotować na małym ogniu około 20 minut, aż daktyle zmiękną. Całość zmiksować na jednolitą masę.
 

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Wesołych Świąt


Nad Betlejem gwiazdka
pulchna i odświętna
już umyła w chmurkach
rączki i oczęta.
Żeby tam w żłóbeczku
malec jak okruszek
spojrzał na nią pierwszy
jak na bratnią duszę.

No a ten,
aniołek najładniejszy,
biegnie sam
w ubranku swym najbielszym.
Biegnie w dół,
rozchmurza ciemne chmury.
Nie chce już
na święta patrzeć z góry (...)


 Kochani wesołych, anielsko spokojnych, 
przepełnionych życzliwością Świąt Bożego Narodzenia
życzy
 
Kamila 

 

piernikowe bombki choinkowe


Piernikowe bombki choinkowe upieczone z tego przepisu wspaniale udekorują dom, to też idealny prezent dla najbliższych.

800 g mąki pszennej
300 g cukru pudru
100 g mielonych orzechów
10 g sody oczyszczonej
200 g masła
4 jajka
1/3 szklanki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao 

Margarynę, cukier puder i miód utrzeć na gładką masę. Gdy masa jest jednolita dodać jajka. W osobnej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodawać do masy jajecznej i mieszać mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypywać mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować. Pierniczki piec przez około 7 minut w temperaturze 200º C. Bombki powstają z dwóch piernikowych półkuli zlepionych lukrem. Ważne jest aby ciasto nie rosło za bardzo podczas pieczenia i było cienko rozwałkowane wtedy bez problemu połówki kuli równo się połączą.

1 białko
1 1/2 szklanki cukru pudru 

 
W misce utrzeć mikserem białka z przesianym cukrem pudrem. Ucierać przez kilka minut do gładkości. Bombki połączyć i przyozdobić lukrem.

szwedzkie pierniczki


Szwedzkie pierniczki są aromatyczne i pyszne. Z ciastem doskonale się pracuje, podczas pieczenia zachowuje kształt, więc można dowolnie je kształtować. Pierniczki są proste w przygotowaniu, wspaniale smakują i nadają się na świąteczny upominek. Ciasto można częściowo dobarwiać dodając kakao. Przepis na pierniczki pochodzi stąd i dodaję je do akcji Świąteczne Prezenty 2012.


1500 g mąki pszennej 
300 ml miodu
300 g cukru
350 g masła
300 ml śmietany kremówki
1 1/2 łyżki mielonego imbiru
1 1/2 łyżki cynamonu
1 łyżka mielonych goździków
1 łyżka proszku do pieczenia 

 
Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do masy. Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta. Dodawać stopniowo mąkę, tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Ciasto przykryć folia i odłożyć do lodówki. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkować i wykrawać. Piec na blasze w temperaturze 175º C przez około 10 minut, aż się zarumienią.


1 białko
1 1/2 szklanki cukru pudru
barwnik spożywczy

W misce utrzeć mikserem białka z przesianym cukrem pudrem. Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać dowolny barwnik spożywczy i dalej ucierać, aż uzyska się jednolity kolor.  Pierniczki przyozdobić lukrem.

niedziela, 23 grudnia 2012

piernikowa choinka


Od stóp po czub - przybrana,
prawie zaczarowana,
od świeczek chybotliwych
kołysze się po ścianach.
Zaczarowana prawie (...)
Tadeusz Kubiak
„Choinka”


Piernikowa choinka może stanowić piękną ozdobę stołu, świetnie sprawdzi się też jako słodki upominek dla bliskiej osoby. By upiec piernikową choinkę wystarczy upiec różnej wielkości gwiazdki i poukładać je, od największej do najmniejszej, łącząc lukrem. Choinka upieczona z przepisu na ciasteczka korzenne znalezionego tutaj, dodaję do akcji Świąteczne Prezenty 2012.

50 ml wody
60 ml miodu
50 g cukru
60 g margaryny
260 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków 


Wodę zagotować z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodać przyprawy korzenne i margarynę, mieszać aż margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie, wsypać mąkę wymieszaną z sodą i dobrze wymieszać, ciasto jest luźne. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i schładzać przez noc. Następnego dnia wałkować ciasto, bardzo cienko i wykrawać gwiazdki o różnej wielkości i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190º C na około 7 minut.

1 białko
1 1/2 szklanki cukru pudru 

W misce utrzeć mikserem białka z przesianym cukrem pudrem. Ucierać przez kilka minut do gładkości. Pierniczki przyozdobić lukrem. 




sobota, 22 grudnia 2012

dzwonek Bożonarodzeniowy


Dzwonek Bożonarodzeniowy upieczony na podstawie przepisu dołączonego do opakowania kompletu foremek do wykrawania. Dzwonki dodaję do akcji Świąteczne Prezenty 2012.



320 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
80 g miodu
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika



Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na co najmniej 2 godziny. Z ciasta rozwałkowanego na grubość kilku minimetrów wykrawać poszczególne części dzwonka. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego 150º C na kilka minut, aż pierniczki zbrązowieją.

1 białko
1 1/2 szklanki cukru pudru

W misce utrzeć mikserem białka z przesianym cukrem pudrem. Ucierać przez kilka minut do gładkości. Pierniczki przyozdobić lukrem i powiesić na tasiemce.



piątek, 21 grudnia 2012

krokiety orzechowe


Przepis na krokiety orzechowe pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" napisanej przez Marię Lemnis i Henryka Vitry. W książce proponuje się je jako dodatek do wigilijnej kapusty z grzybami. Te krokiety ziemniaczane z dodatkiem mielonych orzechów włoskich, natki pietruszki mogą stanowić samodzielne danie, pysznie pasują też podane do barszczu wigilijnego. Krokiety są bardzo proste do przygotowania i wyjątkowo dobrze smakują nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepis na krokiety dodaję do akcji Krokiety.


300 g ugotowanych ziemniaków
100 g mielonych orzechów włoskich
2 jajka
tarta bułka
natka pietruszki
sól
masło

Ziemniaki utłuc na miazgę, dodać zmielone orzechy, jedno jajko, łyżkę tartej bułki i posiekaną natkę pietruszki. Posolić do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę. Formować małe krokiety, panierować je w jajku i bułce tartej, następnie usmażyć je na maśle na złoty kolor.




środa, 19 grudnia 2012

ciasteczka Linzer


Ciasteczka Linzer, to mała wersja słynnego austriackiego deseru, dwa ciasteczka połączone warstwą malinowego dżemu, oprószone cukrem pudrem, z charakterystycznym okienkiem. Mogą być wykonane w dwóch wersjach, jasnej ze zmielonych migdałów i ciemnej z podpieczonych zmielonych orzechów laskowych lub pekan.
 

Przepis na przepyszne ciasteczka Linzer przełożone domowym dżemem malinowym pochodzi z tej strony.

170 g masła
1 szklanka cukru pudru
skórka z 1 cytryny
skórka z 2 pomarańczy
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
3 żółtka
1 1/2 szklanki zmielonych migdałów

Wszystkie składniki na ciastka zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na mocno posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 165º C. Studzić na kratce.

cukier puder

Ciasteczka z dziurką posypać obficie cukrem pudrem. Wymieszać dżem malinowy i posmarować pośrodku pełne krążki. Na pełnych krążkach układać krążki posypane cukrem pudrem, przyciskając, aby się skleiły.

poniedziałek, 17 grudnia 2012

groch z kapustą


(...) Wigilijny groch z kapustą przyrządzano zwykle na Kujawach i Pałukach, 
gotując obydwa składniki oddzielnie.
½ kg kapusty kiszonej, krótko prużyć w garnku pod przykryciem 
z dodatkiem masła oraz ziela angielskiego i liścia laurowego.
Dawniej powszechnym dodatkiem był olej lniany.
½ kg grochu uprzednio namoczonego gotować do miękkości 
z dodatkiem masła, soli i majeranku oraz pieprzu, także czosnku.
Można spożywać osobno lub wymieszać razem (...) 
Zbigniew Przybylak
Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska

W wierzeniach ludowych spożywanie nasion grochu chroniło ludzi przed chorobami, a w połączeniu z kapustą zapewniało urodzaj. Wierzono również, że potrawy przygotowane z kapusty przyciągają dostatek. Same nasiona grochu bogate są w białko, błonnik, kwas foliowy oraz minerały i witaminy z grupy B. Kapusta zaś stanowi cenne źródło witaminy C. Groch z kapustą to potrawa znana i bardzo popularna na terenie województwa kujawsko - pomorskiego. Jej receptura przekazywana była nie tylko ustnie z pokolenia na pokolenie, ale również opisywana w wielu publikacjach. Potrawa ta występowała w jadłospisie Kujawiaków już w XIX wieku. Obecnie potrawa najczęściej przygotowywana jest na święta Bożego Narodzenia i jest jedną z dwunastu obowiązkowych potraw na stole. Potrawa ta jest wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla województwa kujawsko - pomorskiego.


Groch z kapustą to tradycyjna potrawa wigilijna, świetnie smakuję podana do smażonej ryby, poza okresem świątecznym doskonała również do pieczonego mięsa. Przepis na tę pyszną i sycąca potrawą pochodzi z rodzinnego przepisu, najważniejsze w potrawie jest to, by kapustę z grochem zapiekać długo w niskiej temperaturze z dodatkiem masła, tak by się zrobiła z tego gęsta masa. 

250 g łuskanego grochu
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
200 g masła
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
sól
pieprz

Groch zalać wodą i zostawić na noc, a następnego dnia ugotować. Kapustę posiekać, zalać wodą i ugotować, dodając ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Kapustę lekko odparować i dodać do niej ugotowany groch. Na maśle podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę i dodać ją do kapusty z grochem, wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość jeszcze chwile dusić na małym ogniu. Groch z kapustą przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu poukładać wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120º C na około 3 godziny, mieszając od czasu do czasu, by masa stężała.

sobota, 15 grudnia 2012

Pepparkakor


Pepparkakor to tradycyjne szwedzkie pierniczki bożonarodzeniowe. Są idealnie cienkie, chrupiące, z charakterystycznym smakiem imbiru i goździków. Choć pieczone na święta, doskonale smakują podawane z kawą lub herbatą o każdej porze roku. 
 

Ciasto po przygotowaniu jest bardzo klejące, ale po czasie spędzonym w lodówce idealnie się rozwałkowuje i można z niego wycinać dowolne kształty. Pierniczki po upieczeniu należy przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, gdzie z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze. Przepis na te przepyszne pierniczki pochodzi stąd i dodaję do akcji VI Festiwal Pierniczków.


375 g mąki pszennej

150 g melasy
110 g masła
100 g brązowego cukru 

  1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 jajko 


W garnku podgrzać melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić, by przestygło. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrobić wgłębienie i dodać jajko razem z melasą. Ciasto zagnieść przy pomocy miksera, przykryć miskę folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godziny, najlepiej całą noc. Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkować je cienko na oprószonym mąką blacie. Następnie foremkami wyciąć dowolne kształty, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w temperaturze 175º C przez około 8 minut, do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.



czwartek, 13 grudnia 2012

szwedzkie bułeczki adwentowe z szafranem


W domu obchodziliśmy dzień Łucji bardzo sumiennie (...)
Zbudziły mnie rano głębokie,
choć nieco fałszywe dźwięki głosu Alidy, gdy huknęła:
Sancta Lucia, świetlane zjawisko!
z taką siłą, że zdawało się, że sufit uniesie się w górę,
i gdy potem podała mi do łóżka kawę,
świeże bułeczki szafranowe i pierniczki.
Astrid Lindgren
Zwierzenia Britt - Mari


Łucja według źródła pochodziła z bogatej rzymskiej rodziny z Syrakuz. Po wczesnej śmierci ojca wychowywana przez matkę, Eutychię. Już w dzieciństwie złożyła w tajemnicy śluby czystości. Wyruszając na pielgrzymkę i modląc się do świętej Agaty wyprosiła uzdrowienie ciężko chorej matki. W kilka lat później, kiedy matka zaaranżowała małżeństwo Łucji z młodzieńcem tego samego stanu, ta odmówiła. Odtrącony zalotnik zemścił się, donosząc władzom, że dziewczyna jest chrześcijanką. Zaaresztowana i torturowana Łucja odmówiła porzucenia swej wiary. Mocą wyroku miała być zamknięta w domu publicznym i zmuszona do prostytucji. Wtedy, by się oszpecić wydłubała sobie oczy. Została ścięta mając 23 lata, według legendy w dniu śmierci piękne oczy Łucji miały być cudownie przywrócone. Dzień Świętej Łucji obchodzony jest w Szwecji jako święto światła, zgodnie ze znaczeniem jej imienia. Historycy twierdzą, że 13 grudnia rozpoczynał się post bożonarodzeniowy, w związku z tym, przed świtem urządzano bardzo sute śniadania, którym patronowała właśnie Łucja. Teraz śladem dawnym zwyczajów są wypiekane w tym dniu bułeczki Łucji i tego dnia odbywają się pochody dzieci w białych strojach, z przewodzącą orszakowi dziewczynką przybraną we wianek z płonącymi świecami.


Bułeczki są bardzo delikatne i puszyste, a dzięki szafranowi mają piękny, słoneczny kolor. Lussekatter są najlepsze w dniu pieczenia, doskonale smakują gdy się do nich poda gorącą czekoladę albo glögg, czyli grzane wino z przyprawami korzennymi. Szwedzkie bułeczki adwentowe z szafranem upieczone na podstawie przepisu Signe Johansen "Scandilicious Baking" znalezionego na stronie Moje Wypieki, z przepisu wychodzi 12 bułeczek. 


325 ml mleka
szczypta szafranu
7 g suchych drożdży
60 g masła
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka kardamonu
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
rodzynki

W garnuszku podgrzać mleko z szafranem, zagotować i odstawić do ostudzenia. Do letniego mleka dodać roztopione masło, cukier, jajko i wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól, zmielony kardamon, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości na około dwie godziny. Ciasto drożdżowe można też na wyrastanie schować do lodówki, na całą noc, uprzednio przykrywszy je szczelnie folią spożywczą, by nie wyschło. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować wałeczek długości około 40 centymetrów. Formować bułeczki na kształt zwartej litery S, zawijając każdy z końców na kształt ślimaczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 30 minut. Kiedy bułeczki wyrosną, przed samym pieczeniem, w każdy z końców włożyć po suszonym owocu. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec w temperaturze 180º C przez około 17 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

wtorek, 11 grudnia 2012

krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami


Doskonałe połączenie piernika z bakaliami, przełożonego marcepanem oraz domowymi powidłami śliwkowymi. Rozpływające się w ustach piernikowe kwadraciki należy upiec kilka tygodni przed świętami, aby nabrały właściwego aromatu i smaku. Krajankę piernikową z marcepanem i powidłami z przepisu Bajaderki dodaję do akcji VI Festiwal Pierniczków.

1 szklanka płatków migdałowych
1 szklanka cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mleka
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny


Migdały zmielić partiami w malakserze, dodać białko oraz cukier puder, ekstrakt migdałowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. Pastę schłodzić około 30 minut w lodówce. Schłodzoną pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

3 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
125 g masła
1 jajko
1/4 szklanki orzechów
1/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki skórki pomarańczowej
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki ziela angielskiego 
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę. Miód, cukier i masło rozgrzać mocno w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne i wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 22 centymetry. Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po centymetrze od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła, a na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym. Piec około 30 minut w temperaturze 180º C. Ciasto wyjąć z piekarnika. 

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki koniaku

Utrzeć cukier z koniakiem na jednolita masę i polukrować lekko ciepłe ciasto. Ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki i przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect