codzienność

środa, 26 grudnia 2012

piernik staropolski


Piernik staropolski według przepisu z książki Maria Lemnis i Henryk Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" jest miękki, wilgotny i niezwykle aromatyczny, dzięki przyprawie korzennej oraz dodatkowi orzechów, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz suszonych fig. Idealnie smakuje przełożony powidłami śliwkowymi tak, jak ten zeszłoroczny piernik staropolski w tym roku dodatkowo przełożony masą śliwkową oraz daktylowo - pomarańczową, uzupełniony o polewę z czekolady. Warto pamiętać by go przygotować kilka tygodni przed świętami, by później cieszyć się jego doskonałym smakiem. Piernik zaraz po upieczeniu jest dość twardy, ale z każdym dniem od chwili przełożenia kruszeje i mięknie, a po kilku dniach wprost rozpływa się w ustach.

500 g miodu
2 szklanki cukru 
250 g masła
1000 g mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki orzechów
2 łyżki migdałów
2 łyżki skórki pomarańczowej
4 posiekane figi
1/4 szklanki mleka 

Miód, cukier i masło podgrzać wolno na małym ogniu, a gdy zawrze, zdjąć z ognia. Do nieco przestudzonej, letniej masy dodać stopniowo mąkę, jajka, rozpuszczoną w małej ilości przegotowanego mleka sodę i przyprawę korzenna, cały czas dokładnie wyrabiając. Dodać posiekane bakalie i dalej wyrabiać przez około 30 minut. Starannie wyrobione ciasto zawinąć w czystą lnianą ściereczkę i umieścić w chłodnym miejscu na kilka tygodni, żeby dojrzało. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze około 160º C, przez około 30 minut. Po ostudzeniu placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi lub masami. Ułożyć na desce, przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, przechowywać w chłodnym miejscu. Piernik dzień przed podanie polać roztopioną czekoladą.


Pyszna masa śliwkowa z dodatkiem rumu i płatków migdałowych znaleziona tutaj.

500 g suszonych śliwek
125 ml rumu
3 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki płatków migdałowych

Śliwki sparzyć gorącą wodą, osaczyć, włożyć do naczynia i zalać rumem. Przykryć i zostawić na dwie godziny. Do śliwek dodać miód i zmiksować całość na jednolitą masę, dodać cynamon i płatki migdałowe, wymieszać. 


Przepis na masę daktylowo - pomarańczową pochodzi z książki Anny Bielińskiej ,,Kuchnia według pięciu przemian" znaleziona przez Alicję. Masa jest pyszna i doskonale nadaje się do przełożenia piernika, ciasta kruchego czy też mazurków. Świetnie sprawdza się jako masa do ciastek, czy do smarowania pieczywa. 

125 ml wody
400 g daktyli
1 pomarańcza

Pomarańcze sparzyć, pokroić w kostkę razem z skórką, włożyć do garnka razem z daktylami, zalać wrzątkiem i całość gotować na małym ogniu około 20 minut, aż daktyle zmiękną. Całość zmiksować na jednolitą masę.
 

26 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Inspirowane Smakiem, ja też, obowiązkowo u nas już od lat. Pozdrawiam

      Usuń
  2. ojej, ta masa jest niesamowita!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, obie są znakomite, będę z nich często korzystać. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Aga, dziękuję, bardzo mi miło. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ewelina, dziękuję, bardzo mi miło! Pozdrawiam

      Usuń
  5. super piernik, chętnie spróbowałabym Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siankoo, tym bardziej mi miło! Pozdrawiam

      Usuń
  6. Cudny piernik i piękne zdjęcia :)

    Lubie takie wypieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, dziękuję Kochana, bardzo mi miło!

      Usuń
  7. Cudowny jest ten piernik! Mam też staropolski, uwielbiamy go :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, to chyba najlepszy, prawda? Pozdrawiam

      Usuń
  8. ile warstw :) bardzo podoba mi się pomysł na masę, którą go przełożyłaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, kusi mnie by w przyszłym roku zrobić jeszcze jedną :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. muszę go przygotować... na kolejne święta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amy, nie będziesz żałować, jest pyszny! Pozdrawiam

      Usuń
  10. ojej z takimi dwoma masami to pychotka musi być , jeszcze jak ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, dzięki Tobie mam taką pyszną masę, dziękuję :)

      Usuń
  11. Uwielbiam.
    Nie wyobrażam sobie już świąt bez niego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amaranthrose, my też, jest obowiązkowy, wszyscy się dopytują :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. zjadłabym sobie kawałek, świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uuuuch, ależ pysznie i słodko to wygląda :) Mam na niego straszną ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Luna, jest przepyszny, więc jeśli lubisz pierniki, to mocno polecam! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect