codzienność

wtorek, 11 grudnia 2012

krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami


Doskonałe połączenie piernika z bakaliami, przełożonego marcepanem oraz domowymi powidłami śliwkowymi. Rozpływające się w ustach piernikowe kwadraciki należy upiec kilka tygodni przed świętami, aby nabrały właściwego aromatu i smaku. Krajankę piernikową z marcepanem i powidłami z przepisu Bajaderki dodaję do akcji VI Festiwal Pierniczków.

1 szklanka płatków migdałowych
1 szklanka cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mleka
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny


Migdały zmielić partiami w malakserze, dodać białko oraz cukier puder, ekstrakt migdałowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. Pastę schłodzić około 30 minut w lodówce. Schłodzoną pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

3 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
125 g masła
1 jajko
1/4 szklanki orzechów
1/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki skórki pomarańczowej
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki ziela angielskiego 
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę. Miód, cukier i masło rozgrzać mocno w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne i wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 22 centymetry. Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po centymetrze od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła, a na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym. Piec około 30 minut w temperaturze 180º C. Ciasto wyjąć z piekarnika. 

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki koniaku

Utrzeć cukier z koniakiem na jednolita masę i polukrować lekko ciepłe ciasto. Ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki i przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia.



18 komentarzy:

  1. Ślicznie i smacznie wygląda. :)
    Robiłam ją w zeszłym roku, coś wspaniałego!
    Pozdrawiam ciepło:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, wyszedł trochę koślawo, ale jest pyszny więc warto go upiec. Pozdrawiam

      Usuń
  2. uwielbiam krajankę i twoje Kamilka takie realistyczne , smakowite , prawdziwe zdjecia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, dziękuję za wszystkie Twoje miłe słowa, choć ta krajanka wyszła mi wyjątkowo koślawo, hihihi

      Usuń
  3. achhhhhh padłam! co jeden piernik, to lepszy:) chcę któryś upiec i nie mogę się zdecydować:) fantastyczny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, tego polecam i to bardzo, to mój ulubiony, mimo, że bardzo słodki :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Piernik z powidłami - to takie idealne połączenie smaków i Ty dodajesz jeszcze mój ulubiony marcepan !!! WSPANIAŁY PRZEPIS !
    / zachęcam Cię do poparcia apelu jaki umieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów... przeczytaj , nie traktuj tego wpisu jak spam... może uznasz , że to ważne i zechcesz się dołączyć /

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ankawell, akcje popieram z całego serca, mam też już banerek akcji :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Widzę, że u Ciebie świętą na całego!
    Zapachy tych wszystkich wypieków docierają aż do mnie:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, na całego to fakt, bo M. nie będzie na święta, więc taki mały przedsmak choć :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. zjadłoby się taką krajankę teraz - co z tego, że jest późny wieczór:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, późny wieczór dla mnie to żadna przeszkoda, jeśli chodzi o tą krajankę. Uwielbiam pierniki i nie mogę się im oprzeć :)

      Usuń
  7. Jestem wielką fanką krajanki piernikowej, a domowej jeszcze nie robiłam. Zdążę to zmienić w te święta, a Twój przepis z marcepanem kusi podwójnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, moje nie jest zbyt ładna, za to bardzo pyszna, więc polecam, bo warto poświecić jej czas :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Ale krajanka!
    Rozmarzyłam się...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, pyszna! Trochę co prawda koślawa :) ale znika. Pozdrawiam

      Usuń
  9. robiłam w zeszłych latach, jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystko co uwielbiam! chętnie bym zjadła...mam nadzieje, że zdążę upiec!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect